Havitteletko kaikkien aikojen lottopottia kaupan kassalta? Näin se syntyy!

Valmiiksi täytetyt lottokupongit syntyvät kaupan kassalla. Päällikkö vakuuttaa, ettei kukaan voi sorkkia systeemiä.

Valmiit lottorivit luodaan satunnaisesti. On teoriassa mahdollista, että useampi lottoaja saa saman valmisrivin.

26.5.2018 7:00

Lotossa on lauantaina jaossa kaikkien aikojen jättipotti, 14,5 miljoonaa euroa. Tämän myötä luultavasti entistä useampi lottoaa vaikkapa kaupan kassalla – kenties jopa ensimmäistä kertaa. Jos et halua valita numeroita itse, voit pelata pikapeliä, jossa kone valitsee numerot kuponkiin.

– Meillä on arvonta-algoritmi, joka arpoo lottorivin, kertoo Veikkauksen tuotepäällikkö Teemu Saukonoja.

Käytännössä myyntipäätteeseen on asennettu Veikkauksen ohjelmisto. Algoritmi ottaa vastaan satunnaisen, niin sanotun siemenluvun, ja algoritmi täsmää siemenen tietyn numeroyhdistelmän kanssa. Tämä yhdistelmä tulostetaan kuponkiin. Kaikki tapahtuu sekunneissa.

Sama mekaniikka pätee Veikkauksen nettipalveluun, jossa voi myös pelata pikapeliä, eli antaa koneen valita numerot. Mutta voiko algoritmi laittaa samat numerot kahteen tai useampaan eri kuponkiin?

– Se on mahdollista. Jos myyntipäätteillä pelataan esimerkiksi miljoona pikapeliriviä, ja Lotossa on noin 18 miljoonaa eri kombinaatiota, niin ei ole mahdotonta, etteikö kahdessa kupongissa olisi sama rivi. Mutta on se huomattavasti harvinaisempaa kuin itse valituilla riveillä pelatessa.

Saukonojan mukaan kenelläkään ei ole pääsyä näpelöimään algoritmia. Ja vaikka olisi, se ei silti vaikuttaisi niihin varsinaisiin lottonumeroihin, jotka arvotaan lauantai-iltana mekaanisella koneella Poliisihallituksen valvonnassa. Päälliköllä ei ole tiedossa, että kukaan olisi yrittänyt manipuloida Lottoa Suomessa.

Vaikka lottoajia lienee nyt tavallista enemmän, Veikkaus ei ole varautunut ruuhkaan erityistoimilla. Vaikka kassapääte ei ota yhteyttä Veikkaukseen numeroita varten, ostettu lottorivi rekisteröidään Veikkauksen järjestelmään.

– Järjestelmä kestää paljon isommatkin kuormat, Teemu Saukonoja vakuuttaa.

Aina on mahdollista, että kaupan kassa voi piiputtaa. Mutta Veikkauksen järjestelmän pitäisi olla käytännössä aina pystyssä.

– Se, että Veikkauksen järjestelmään ei saisi yhteyttä, on huomattavan harvinainen tilanne.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?