Digitoday

Kanne Britanniassa: Google vakoili iPhone-käyttäjien sijaintia, terveyttä ja seksuaalista suuntautumista

Julkaistu:

Google
Googlelta vaaditaan Britanniassa miljardien eurojen korvausta iPhone-käyttäjien vakoilusta.
Britanniassa 4,4 miljoonaa iPhone-käyttäjää on haastanut Googlen oikeuteen Safari-selaimen kautta tapahtuneesta käyttäjien seurannasta. Googlelta vaaditaan ”salaa tehdystä seurannasta ja tiedonkeruusta” 3,2 miljardin punnan eli lähes 3,7 miljardin euron korvauksia, kertoo sanomalehti The Guardian.

Google kehitti vuonna 2011 keinon, jolla se ohitti Applen Safari-selaimen yksityisyyssuojaukset ja onnistui seuraamaan iPhone-käyttäjien verkkoselailua puhelimiin tallennetun evästeen avulla.

Vaikka Safari esti suurimman osan seurantakoodeista, se teki poikkeuksen sivuilla, joissa on verkkolomake. Niinpä Google piilotti verkkosivujen mainoksien koodiin käyttäjille näkymättömän lomakekentän. Selain oletti, että käyttäjä oli täyttänyt lomakkeen ja sallinut evästekoodin asentamisen puhelimeen tai tietokoneelle.

Google lopetti seurannan helmikuussa 2012, kun yhdysvaltalainen sanomalehti The Wall Street Journal paljasti asian ja tiedusteli yhtiöltä siitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeudenistunto käynnistyi tiistaina Lontoossa. Syytteen nostaneen Google You Owe Us -ryhmän (”Google, olet meille velkaa”) lakimiehet kertoivat, että Googlen keräämiin tietoihin kuuluivat puhelimen käyttäjän fyysinen ja henkinen terveydentila, poliittiset mielipiteet, etninen tausta, seksuaalinen suuntautuminen, yhteiskuntaluokka, taloudelliset tiedot ja ostoskäyttäytyminen sekä sijainti.

Googlen juristien mukaan ei ole mitään näyttöä siitä, että sen keräämiä tietoja koskaan välitettiin kolmansille osapuolille, kuten mainostajille. Juristien mukaan seurannan kohteiksi joutuneiden tunnistaminen ei ole mahdollista, joten korvausvaatimukselle ei ole perusteita.

Google maksoi Safari-seurannasta korvauksia Yhdysvalloissa jo vuonna 2012. Yhdysvaltojen kauppakomissio FTC tutki tapauksen, ja Google taipui maksamaan FTC:n mittapuulla ennätykselliset 22,5 miljoonaa dollaria eli noin 18,3 miljoonaa euroa sopiakseen viraston syytteet kuluttajien yksityisyyden rikkomisesta.

Googlen mukaan kyseessä oli vahinko eikä tahallinen vakoilu. Yhtiö ei sakot maksaessaan kuitenkaan myöntänyt syyllistyneensä mihinkään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt