Digitoday

Googlen ykkössääntö katosi salamyhkäisesti – syynä salaprojekti armeijan kanssa?

Julkaistu:

Google
Google on tehnyt huomattavan muutoksen sisäisiin ohjeisiinsa jäätyään ensin kiinni salaisesta hankkeesta Yhdysvaltojen armeijan kanssa.
Verkkojätti Google on jo pitkään aloittanut sisäisen toimintaohjeensa sanoilla ”Don’t be evil” eli suomennettuna ”älä ole paha”. Sanoista on muodostunut epävirallinen yhtiön motto, vaikka julkisuudessa onkin usein epäilty, ettei yhtiö varsinaisesti noudata omaa ohjettaan.

Google on kevään aikana ilmeisesti poistanut kohdan sisäisistä toimintaohjeistaan, kertoo verkkolehti Gizmodo. Verkkosivuja tallentavan Wayback Machine -verkkopalvelun tallentamien versioiden perusteella muutos on tehty joskus huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa.

21. huhtikuuta tallennetussa versiossa Googlen säännöissä selitetään, että Don’t be evil tarkoittaa muun muassa velvollisuutta välittää puolueetonta tietoa käyttäjille sekä noudattaa lakeja.

Sen sijaan nykyisessä versiossa Don’t be evil mainitaan vain kerran, aivan ohjeiden lopussa, jossa kehotetaan työntekijöitä kertomaan, jos he huomaavat jonkin olevan väärin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Googlea on syytetty muun muassa Android-puhelimien seurannasta ja Gmail-sähköpostien lukemisesta. Googlen alkuvuodesta paljastunut salainen yhteishanke Yhdysvaltojen armeijan kanssa on herättänyt arvostelua myös yhtiön sisällä. Monia työntekijöitä on irtisanoutunut yhtiöstä vastalauseena hankkeelle ja 4000 googlelaista on allekirjoittanut talon sisäisen vetoomuksen, jossa pyydetään yhtiötä olemaan lähtemättä sotilashankkeisiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt