Digitoday

Tässä on todennäköisesti paras tv-lisälaite, jota et koskaan saa

Julkaistu:

Digitekniikka
Qualcomm esitteli Suomessa ”Google Chomecastin tappajan” – jota tuskin koskaan nähdään kaupoissa.
Erityisesti mobiililaitteiden prosessoreista tunnettu Qualcomm on kehittänyt myös televisioiden kanssa käytettävän lisälaitteen. Television hdmi-liitäntään kytkettävässä mokkulassa on Android-käyttöjärjestelmä, ja sitä voi käyttää samaan tapaan kuin Googlen Chromecast-mokkulaakin, eli videoiden katsomiseen tv-ruudulta tai erilaisten sovellusten käyttöön.

Qualcommin laitteena mokkulassa on luonnollisesti valmistajan oma Snapdragon-prosessori.

Chromecastiin verrattuna selvin ero on kuitenkin 4g-yhteys, joka tulevaisuudessa päivittyy vielä 5g:hen. Laite kykenee lataamaan esimerkiksi 4K-videoita tai virtuaalisisältöjä mobiiliverkon yli.

– Tämä on toistaiseksi tehty vain esittelykäyttöön, osoittamaan, mitä pystymme teknisesti toteuttamaan, kertoo Dino Flore, teknologiajohtaja Qualcommin Euroopan yksiköstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Toki voisimme tuoda tämän laitteen myös kauppoihin, mutta toisaalta sillä ei nähdäksemme ole markkinoita.

Floren mukaan mokkulan tekniikka voitaisiin myös integroida myös televisioihin, jos jokin valmistaja on siitä kiinnostunut. Toistaiseksi kiinnostuneita ei ole ollut, vaikka Qualcommilla on ollut tv-mokkulastaan eriasteisia versioita jo muutaman vuoden ajan.

Puhelimissa mukana salattu ominaisuus

Flore esitteli mokkulaa Nokian keskiviikkona järjestämässä tilaisuudessa, jossa yhtiöt esittelivät mahdollisuuksia välittää tv-lähetyksiä mobiiliverkon yli. 4g- ja 5g-verkon vähemmän tunnettuja ominaisuuksia on broadcast-toiminto, jolla voidaan lähettää mobiiliverkossa esimerkiksi videota samanaikaisesti normaalin tv-antennilähetyksen tapaan rajoittamattomalle määrälle vastaanottajia.

Tekniikka sopii esimeriksi suoriin tv-lähetyksiin. Toisin kuin niin sanotuissa suoratoistovideoissa, joissa jokainen katsoja lataa puhelimelleen omaa datavirtaa, ja täyttävät samalla tukiaseman kapasiteettia, broadcast-lähetyksessä kaikki katsovat yhtä aikaa samaa lähetystä, eikä välitetyn datan määrä kasva katsojien määrän kasvaessa.

Broadcast-tekniikka on itse asiassa ollut huippupuhelimissa mukana jo muutaman vuoden ajan, sillä se on ollut mukana useissa Qualcommin Snapdragon -prosessoreissa. Harva puhelinvalmistaja on kuitenkin lisensoinut tekniikkaa, joten lähetyssignaalin vastaanotto ei ole niissä päällä. Ominaisuus kuitenkin löytyy esimerkiksi OnePlus- ja Sony Xperia -puhelimissa.

Ongelmana on, ettei tekniikan ympärille ole keksitty juuri liiketoimintaa.

– Elisan kannalta on tärkeä, että tekniikan käyttöön löytyisi liiketoimintamalli, totesi johtaja Vesa-Pekka Nikula Elisalta tapahtumassa pidetyssä paneelikeskustelussa.

Vaikka videokatselun suosio onkin kasvussa, Elisan kannalta mobiiliverkoissa riittää vielä kaistaa nykytarpeisiin. Tekniikalla voi olla käyttöä suurille operaattoreille, joiden verkkojen kapasiteetti alkaa tulla vastaan. Maailmalla muutama operaattori onkin ottamassa jo broadcast-tekniikkaa käyttöön.

Tv-yhtiöt ovat jonkun verran kiinnostuneita tekniikasta.

– Ylelle on toki tärkeää, että tavoitamme yleisön eri välineiden kautta, totesi Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

– Meidän on tarjottava mahdollisuuksia päästä sisältöihin eri kanavien kautta.

Kaupalliselle MTV-kanavalle lähetystekniikka voisi tuoda uusia ansaintakeinoja, sillä lähetyksiin on mahdollista upottaa esimerkiksi katsojalle räätälöityjä mainoksia. Ohjelmia voitaisiin katsoa esimerkiksi sovelluksella, joka vaatisi katsojaa ensin rekisteröitymään palveluun. Mainoskatkoilla kullekin katsojalle voitaisiin ladata datayhteyden kautta vain sellaisia mainosvideoita, jonka tätä arvellaan kiinnostavan.

Tällä hetkellä selvimpiä hyötyjiä olisivat Qualcomm, Nokia sekä muut laitevalmistajat ja alan palvelutuottajat, jotka haluavat myydä tekniikkaansa operaattoreille ja puhelinvalmistajille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt