Digitoday

Kuuletko Laurel vai Yanny? Outo äänite sekoittaa nettiä

Julkaistu:

Internet
Tietokoneella luotu yhtä sanaa toistava äänite hämmentää netissä. Minkä sanan sinä kuulet?
Tietokoneella luotu äänite on muutaman päivän ajan hämmentänyt nettikeskustelijoita muun muassa Reddit-sivustolla. Osa väittää selvästi kuulevansa äänitteellä sanan ”Laurel”, kun taas toiset väittävät kuulevansa sanan ”Yanny”.
Sana Laurel kuulostaa miehen äänellä lausutulta, kun taas Yannyn kuulevat ovat luonnehtineet sitä lapsenomaisen korkealla äänellä lausutuksi. Jotkut kommentoijista väittävät kuulleensa äänitteeltä molemmat sanat, ensin toisen sanan ja myöhemmin toisen.

– Kuulin ensin huoneen toiselta puolelta Yanny, ja sitten matalan Laurel -äänen tulevan päälle. Haluan Yannyn takaisin, pyydän, kertokaa miten?, eräs kommentoijista kertoo.

– Minä kuulen Laurel, ja kaikki ovat valehtelijoita, toteaa toinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kukaan ei kuitenkaan tunnu pystyvän säätelemään sitä, kumman sanan äänitteellä kuulee.

Äänite jakoi koekuuntelussa mielipiteitä myös Digitodayn toimituksessa.

Ilmiötä on yritetty selittää monella tavalla. Eräs tarjottu selitys on, että erilaisilla äänihavainnoilla olisi jotain tekemistä äänen- tai bassonvoimakkuuden kanssa. Esimerkiksi heikosti bassoa toistavalla puhelimella ihminen kuulisi äänitteestä helpommin kimeästi lausutun Yannyn, kun taas paremmilla kaiuttimilla kuuluviin tulisi Laurel.

Monien kohdalla tämä ei kuitenkaan tunnu muuttavan mitään, vaan he kuulevat jatkuvasti laitteista riippumatta joko Yanny tai Laurel.

Kiista äänitteestä muistuttaa muutaman vuoden takaista kiistaa mekosta, joka näytti eri katsojille joko valkoisen ja kultaisen väriseltä tai sini-mustalta.

Ota kantaa

Kuuletko Laurel vai Yanny?

Yanny 39% Laurel 47% Molemmat 14%
Ääniä yhteensä 935

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt