Googlella joukkoirtisanoutuminen: Salainen hanke armeijan kanssa paljastui - Digitoday - Ilta-Sanomat

Googlella joukkoirtisanoutuminen: Salainen hanke armeijan kanssa paljastui

Kuvituskuva
Julkaistu: 15.5.2018 16:00

Google on jatkanut hiljattain paljastunutta hankettaan Yhdysvaltain armeijan kanssa. Tämä on herättänyt laajaa tyytymättömyyttä yhtiön työntekijöissä.

Project Maven -nimellä tunnettu Googlen ja Yhdysvaltain armeijan yhteisprojektin paljastuminen on johtanut useisiin irtisanoutumisiin Googlella, kertoo Gizmodo.

Kyse on hankkeesta, joka koskee lennokkikuvien automaattista analysointia ja niissä olevien ihmisten ja esineiden tunnistamista. Paljastus tuli julki kolmisen kuukautta sitten.

Projektin jatkaminen on johtanut runsaan kymmenen Googlen työntekijän irtisanoutumiseen. Gizmodon mukaan näiden motiivit ovat vaihdelleet tekoälypohjaisten robottilennokkien kehittelystä laajempiin periaatekysymyksiin, joissa Googlen nähdään tekevän poliittisia valintoja.

Osa Googlelta irtisanoutuneista kertoi Gizmodolle salailukulttuurin lisääntyneen huomattavasti hankaliin päätöksiin liittyen. Google on perinteisesti toiminut avoimen yrityskulttuurin puolestapuhujana.

Irtisanoutumisten lisäksi 4000 Googlen työntekijää on allekirjoittanut talon sisäisen vetoomuksen, jossa pyydetään yhtiötä olemaan lähtemättä sotilashankkeisiin.

Googlen tunnuslause alkuajoista asti on ollut ”don’t be evil”, älä ole paha.

Robottiaseita kehitellään parhaillaan kiivaasti ympäri maailman. USA:n lisäksi niitä työstävät aktiivisesti ainakin Venäjä, Kiina ja Israel.

Robottiaseisiin eli ”tappajarobotteihin” liittyvät suuret kysymykset ovat muun muassa tekoälylle ulkoistettu elämästä ja kuolemasta päättäminen sekä kyvyttömyys antaa armoa inhimillisesti.

Tuoreimmat osastosta