”Viisinkertainen määrä vedettiin vessasta alas” – suomalaisella tabletilla epätoivoinen taistelu kiinalaisten kanssa

Suomalainen jättitabletti kärsi varhaisista kasvukivuista.

Yetitabletia käytetään jordanialaisissa kouluissa.

12.5.2018 16:00

Kunnianhimoisten laiteideoiden takominen valmiiksi tuotteiksi ei ole helppoa, kuten moni suomalaisstartup on saanut kokea kantapään kautta. Jollalla oli aikanaan vaikeuksia tablettinsa näytön laadun kanssa, mikä johti myöhästymisiin ja lopulta tabletin tappotuomioon jo alkumetreillä.

Toinen suomalaisyritys Eve Tech kärsi niin ikään näyttöongelmista, mikä on johtanut Eve V -tabletin myöhästymiseen. Suomalainen Certum Phone -älypuhelin joutui puolestaan rahoitusvaikeuksiin jo ennen kuin laitteesta oli olemassa ensimmäistäkään fyysistä, myytävää kappaletta.

Yetitabletia kehittävän Kuori Oy:n teknologiajohtaja ja toinen perustaja Jarkko Jokelainen tuntee nämä kasvukivut liiankin hyvin.

– Se, mistä saa luotettavia komponentteja, on ollut joskus epätoivoisen vaikeaa.

Jokelainen muistelee Kuorin ensimmäistä vuotta, jolloin tavarantoimittajien kanssa käytiin "hirveää tappelua". Hän joutui lentämään Suomen ja Kiinan väliä niin paljon, ettei tohdi edes ajatella lentokoneessa vietetyn ajan määrää.

 Sieltä tulee vaikka minkälaista romua.

– Vaikka kaikki valmistetaan speksien ja piirustusten mukaan, niin lopputulos ei silti välttämättä vastaa millään tavalla sitä, mitä on määritelty. Sieltä tulee vaikka minkälaista romua. Meillä on nyt iso läjä erittäin hyviä alihankkijoita. Mutta varmaan viisinkertainen määrä vedettiin vessasta alas.

– Aina puhutaan myymisen osaamisesta. Mutta kyllä ostamisen osaaminen – eli se, että osaa ostaa oikeita asioita oikeasta paikasta – on sekin todella tärkeää, toinen perustaja ja toimitusjohtaja Maria Jokelainen täydentää.

Startupeille tyypillisiä elämän ja kuoleman hetkiä on ollut muitakin. Androidin kehityksessä oli vakavia vaikeuksia sovellusten yhteensopivuudessa tilanteessa, jossa asiakkaat olivat toimittamassa laitteita tahoilleen. Näitä ongelmia ratkottiin kuukausikaupalla.

– Viime vuoden alkupuolella oli todella paha tilanne, Jarkko Jokelainen muistaa.

Vaikeudet kuitenkin voitettiin, mistä Jokelaiset antavat tunnustuksen osaavalle tiimilleen.

Ristikoita ja katukuvia

Kaikista maailman paikoista Yetitablet on jo päässyt käyttöön osassa Jordanian luokkahuoneita. Siellä oppilaat ja opettajat ovat kokeneet laitteen mielekkäänä liitutaulun korvaajana. Miten näin pääsi käymään?

– Jordaniassa on hyvin samankaltainen koulutusjärjestelmä kuin Suomessa. Erona on se, että digitalisaatiossa he ovat 10–20 vuotta meitä jäljessä. Heillä on ollut huonoja kokemuksia laitteista, joiden avulla digitalisaatioloikkaa on yritetty, Kuorin tuotepäällikkö Markus Backman taustoittaa.

Kuori näkee Jordanian alueellisesti varsin vakaana yhteiskuntana, joka toimii porttina idän ja lännen välillä. Äskettäin pidettiin ensimmäinen yhteinen oppitunti suomalaisten ja jordanialaisten oppilaiden kesken, kun Espoon Opinmäen oppilaat ottivat Yetitabletilla yhteyttä Jordaniaan ryhmätöiden merkeissä.

Backman kertoo hyvistä kokemuksista myös suomalaisissa palvelukodeissa ja toimintakeskuksissa.

– Ikääntyneet käyttäjät ratkovat ristikoita ja tekevät muistipelejä isoissa ryhmissä. Ja he katsovat Googlen Street View'n kautta yhdessä paikkoja ja kohteita, joissa he ovat elämänsä aikana vierailleet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?