Digitoday

"Ei näin" – suomalaisessa tabletissa asiat tehtiin juuri toisin kuin Microsoftilla

Julkaistu:

Android-tabletit
Microsoft toimi käänteisenä innoittajana erikoiselle suomalaistabletille, joka on jo todellisessa käytössä.
Suomalainen Yetitablet poikkeaa massasta. Kyseessä on Android-tabletti, jonka koot alkavat 27 tuumasta ja yltävät aina 98 tuumaan asti. Käytännössä tabletti ripustetaan seinälle tai sitä käytetään pöytämäisesti jalustalla. Laite tukee enimmillään sataa yhtäaikaista kosketusta.

Äkkiseltään vempain tuo mieleen Microsoftin suuret Surface Hub -paneelit, jotka on suunnattu tiimityöhön yrityksissä. Yetitabletin takana oleva Jokelaisten pariskunta tunnustaa, että Microsoft toimi esikuvana – tosin ei ihan perinteisessä mielessä.

– Se toimi innoittajana sillä tavalla, että ei näin. Se oli käänteinen innoittaja, asettelee Yetitabletia kehittävän Kuori Oy:n teknologiajohtaja ja toinen perustaja Jarkko Jokelainen.

Toisen perustajan ja toimitusjohtaja Maria Jokelaisen mukaan Yetitablet on suurten kosketusnäyttöjen iPhone, paitsi avoimempi sellainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokelaisten mukaan alaa vaivaa se, että jokainen puuhaa omia ratkaisujaan, ja käyttökokemus on asiakkaalle sekava. Tilanne on sama kuin älypuhelimissa ennen kuin iPhone muutti tilanteen kertaheitolla.

– Suurten kosketusnäyttöjen bisnestä pyöritetään maailmalla meidän mielestämme vääristä lähtökohdista. Näytöt tehdään jokainen omaan nicheensä, kuten kauppakeskukseen tai kouluun. Niissä on oma käyttöliittymänsä tyyliin "paina tuota nappulaa tuosta kulmasta, niin tapahtuu jotain erikoista", Jarkko Jokelainen kuvailee.

Tärkeimmät Yetitabletin innoittajat ovat kuitenkin olleet Jokelaisten kolme lasta, joilla kaikilla esiintyy autismin kirjoa. Vanhemmat halusivat luoda työkalun, jolla heidän lapsensa voisivat opiskella, keskittyä ja viestiä paremmin.

Omaa Android-kehitystä

Pariskunta perusti Kuori Oy:n tablettia kehittämään. Alle kolmessa vuodessa tabletti on saatu todelliseen käyttöön maailmalle. Laitteeseen voi törmätä esimerkiksi suomalaisissa palvelukodeissa tai rakennustyömailla. Kaiken kaikkiaan Yetitabletia on myyty noin 500 kappaletta.

Laitteen komponenteista noin puolet on Kuorin omaa suunnittelua ja puolet valmista maailmalta löytyvää tavaraa. Laitteen firmware, eli toiminnan kannalta kriittinen laiteohjelmisto, on omaa tekoa. Myös valmiiden komponenttien sisäiset ohjelmistot on käytännössä kirjoitettu uusiksi.

– Toisin kuin alallamme yleensä tehdään, me kehitämme Androidia itse. Se on meille todella tärkeää, että kehitys pysyy firman sisällä, Maria Jokelainen painottaa.


Tyypillisesti Android-kosketusnäytöissä nähdään jonkun kiinalaisen piirilevytehtaan kehitysversio Androidista, jonka päälle näyttövalmistaja on vain asentanut oman käyttöliittymänsä. Jokelaisten mukaan tällaisen yhteensopivuus sovellusten kanssa on tuurista kiinni.

Kuori pureutuu pintaa syvemmälle Androidin tehostamiseksi ja pyrkii varmistamaan, että yhteensopivuus sovellusten kanssa pysyy korkealla tasolla.

– Me olemme yhtä yhteensopivia kuin Samsungin Android-tabletit, Jarkko Jokelainen vertaa.

Heureka-hetki

Android-sovelluksiin liittyy Yetitabletin todellinen heureka-hetki. Voisi kuvitella, että miljoonat sovellukset eivät sellaisenaan sovi jättimäiselle ruudulle ilman erilaisia virityksiä. Oletus osoittautui vääräksi, perustajat vakuuttavat.

Todellinen yllätys oli se, miten yhdelle käyttäjälle suunnatut Android-ohjelmat muuttuvat yhtäkkiä ryhmäkäytettäviksi, kun ohjelmat skaalaa isolle näytölle.

– Tämä oli meille iso, iso oivallus. Huomasimme sen vasta käytön myötä. Saamme lasten naamat pois tuijottamasta yksittäisiä ruutuja niskat jäykkinä, ja sen sijaan jokainen osallistuu yhteistyöhön, Maria Jokelainen hahmottaa.

Nolla häämöttää ensi vuonna

Vuonna 2015 perustettu Kuori Oy on alle 20 hengen tiimi, joka ponnistaa Espoon Otaniemestä. Panostus kasvuun on tarkoittanut sitä, että voitollisuuteen pääsyä on suosiolla lykätty.

Viime vuoden liikevaihto oli noin 350 000 euroa. Tänä vuonna tähdätään 4–5 miljoonaan euroon. Tavoitteena on, että tulot yltäisivät menojen tasolle ensi vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen voidaan tavoitella voittoja.

– Kasvamme nopeaa tahtia verrattuna moneen startupiin, Maria Jokelainen sanoo.

Tällä hetkellä satsataan ulkomaille menoon. Yetitabletin jakelusta Pohjoismaihin ja mahdollisesti muualle Eurooppaan tehtiin juuri sopimus Tech Datan kanssa.

Kuori hakee nyt sijoittajia rahoituksensa turvaamiseksi. Jos sellaisia ei jostain syystä löytyisi, se ei perustajien mukaan tarkoita katastrofia. Se vain merkitsisi suunniteltua hitaampaa kasvua.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

  2. 2

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  3. 3

   Arvuutteleva kuulutus sai suut hymyyn Helsingin metrossa – kuljettaja nolasi matkustajan tarkoituksella

  4. 4

   Jaana on 50-vuotiaana elämänsä kunnossa: ”Itsestään huolehtiminen ei vaadi silikoneja ja fitnessiä”

  5. 5

   Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

  2. 2

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  3. 3

   Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  4. 4

   Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

  5. 5

   Seiska: Suosikkijuontaja Kimmo Vehviläinen eroaa vaimostaan alle kaksi vuotta häiden jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää