Suomalaisen Kuori Oy:n suuri Android-tabletti Yetitablet tulee paremmin saataville - Digitoday - Ilta-Sanomat

"Ei näin" – suomalaisessa tabletissa asiat tehtiin juuri toisin kuin Microsoftilla

Microsoft toimi käänteisenä innoittajana erikoiselle suomalaistabletille, joka on jo todellisessa käytössä.

Suomalainen Yetitablet on suunniteltu seinälle ripustettavaksi tai pöytälevyn tapaan käytettäväksi.

12.5.2018 7:00

Suomalainen Yetitablet poikkeaa massasta. Kyseessä on Android-tabletti, jonka koot alkavat 27 tuumasta ja yltävät aina 98 tuumaan asti. Käytännössä tabletti ripustetaan seinälle tai sitä käytetään pöytämäisesti jalustalla. Laite tukee enimmillään sataa yhtäaikaista kosketusta.

Äkkiseltään vempain tuo mieleen Microsoftin suuret Surface Hub -paneelit, jotka on suunnattu tiimityöhön yrityksissä. Yetitabletin takana oleva Jokelaisten pariskunta tunnustaa, että Microsoft toimi esikuvana – tosin ei ihan perinteisessä mielessä.

– Se toimi innoittajana sillä tavalla, että ei näin. Se oli käänteinen innoittaja, asettelee Yetitabletia kehittävän Kuori Oy:n teknologiajohtaja ja toinen perustaja Jarkko Jokelainen.

Jarkko ja Maria Jokelainen.

Toisen perustajan ja toimitusjohtaja Maria Jokelaisen mukaan Yetitablet on suurten kosketusnäyttöjen iPhone, paitsi avoimempi sellainen.

Jokelaisten mukaan alaa vaivaa se, että jokainen puuhaa omia ratkaisujaan, ja käyttökokemus on asiakkaalle sekava. Tilanne on sama kuin älypuhelimissa ennen kuin iPhone muutti tilanteen kertaheitolla.

– Suurten kosketusnäyttöjen bisnestä pyöritetään maailmalla meidän mielestämme vääristä lähtökohdista. Näytöt tehdään jokainen omaan nicheensä, kuten kauppakeskukseen tai kouluun. Niissä on oma käyttöliittymänsä tyyliin "paina tuota nappulaa tuosta kulmasta, niin tapahtuu jotain erikoista", Jarkko Jokelainen kuvailee.

Tärkeimmät Yetitabletin innoittajat ovat kuitenkin olleet Jokelaisten kolme lasta, joilla kaikilla esiintyy autismin kirjoa. Vanhemmat halusivat luoda työkalun, jolla heidän lapsensa voisivat opiskella, keskittyä ja viestiä paremmin.

Omaa Android-kehitystä

Pariskunta perusti Kuori Oy:n tablettia kehittämään. Alle kolmessa vuodessa tabletti on saatu todelliseen käyttöön maailmalle. Laitteeseen voi törmätä esimerkiksi suomalaisissa palvelukodeissa tai rakennustyömailla. Kaiken kaikkiaan Yetitabletia on myyty noin 500 kappaletta.

Laitteen komponenteista noin puolet on Kuorin omaa suunnittelua ja puolet valmista maailmalta löytyvää tavaraa. Laitteen firmware, eli toiminnan kannalta kriittinen laiteohjelmisto, on omaa tekoa. Myös valmiiden komponenttien sisäiset ohjelmistot on käytännössä kirjoitettu uusiksi.

– Toisin kuin alallamme yleensä tehdään, me kehitämme Androidia itse. Se on meille todella tärkeää, että kehitys pysyy firman sisällä, Maria Jokelainen painottaa.

Yleensä tabletteja käytetään yksin. Yetitabletin kehityksessä tärkeää oli oivallus siitä, että isoa laitetta voi käyttää useampi ihminen kerrallaan.

Tyypillisesti Android-kosketusnäytöissä nähdään jonkun kiinalaisen piirilevytehtaan kehitysversio Androidista, jonka päälle näyttövalmistaja on vain asentanut oman käyttöliittymänsä. Jokelaisten mukaan tällaisen yhteensopivuus sovellusten kanssa on tuurista kiinni.

Kuori pureutuu pintaa syvemmälle Androidin tehostamiseksi ja pyrkii varmistamaan, että yhteensopivuus sovellusten kanssa pysyy korkealla tasolla.

– Me olemme yhtä yhteensopivia kuin Samsungin Android-tabletit, Jarkko Jokelainen vertaa.

Heureka-hetki

Android-sovelluksiin liittyy Yetitabletin todellinen heureka-hetki. Voisi kuvitella, että miljoonat sovellukset eivät sellaisenaan sovi jättimäiselle ruudulle ilman erilaisia virityksiä. Oletus osoittautui vääräksi, perustajat vakuuttavat.

Todellinen yllätys oli se, miten yhdelle käyttäjälle suunnatut Android-ohjelmat muuttuvat yhtäkkiä ryhmäkäytettäviksi, kun ohjelmat skaalaa isolle näytölle.

– Tämä oli meille iso, iso oivallus. Huomasimme sen vasta käytön myötä. Saamme lasten naamat pois tuijottamasta yksittäisiä ruutuja niskat jäykkinä, ja sen sijaan jokainen osallistuu yhteistyöhön, Maria Jokelainen hahmottaa.

Nolla häämöttää ensi vuonna

Vuonna 2015 perustettu Kuori Oy on alle 20 hengen tiimi, joka ponnistaa Espoon Otaniemestä. Panostus kasvuun on tarkoittanut sitä, että voitollisuuteen pääsyä on suosiolla lykätty.

Viime vuoden liikevaihto oli noin 350 000 euroa. Tänä vuonna tähdätään 4–5 miljoonaan euroon. Tavoitteena on, että tulot yltäisivät menojen tasolle ensi vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen voidaan tavoitella voittoja.

– Kasvamme nopeaa tahtia verrattuna moneen startupiin, Maria Jokelainen sanoo.

Tällä hetkellä satsataan ulkomaille menoon. Yetitabletin jakelusta Pohjoismaihin ja mahdollisesti muualle Eurooppaan tehtiin juuri sopimus Tech Datan kanssa.

Kuori hakee nyt sijoittajia rahoituksensa turvaamiseksi. Jos sellaisia ei jostain syystä löytyisi, se ei perustajien mukaan tarkoita katastrofia. Se vain merkitsisi suunniteltua hitaampaa kasvua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?