Digitoday

Sensuuria vai vihapuhetta? Spotify jyrähtää vaikeasta aiheesta

Julkaistu:

Spotify
Musiikkipalvelu ilmoitti toimenpiteistä vihapuhetta vastaan. Kappaleiden sisällön ohella myös artistin käytöksellä on merkitystä.
Musiikin suoratoistopalvelu Spotify julkaisi käytäntönsä vihapuhetta vastaan. Palvelu kertoi alkavansa poistaa musiikkia, joka tulkitaan vihapuheeksi.

– Vihasisältö on sisältöä, joka nimenomaan ja pääasiallisesti edistää, puolustaa tai yllyttää vihaan tai väkivaltaan ryhmää tai yksityishenkilöä vastaan perustuen piirteisiin, kuten rotu, uskonto, sukupuoli-identiteetti, sukupuoli, etnisyys, kansallisuus, seksuaalinen suuntautuminen, veteraanistatus tai vammaisuus, Spotify selvittää.

Vihasisältöä metsästää Spotifyn työkalu nimeltä Spotify AudioWatch, joka tunnistaa kansainvälisissä rekistereissä vihasisällöksi merkittyä musiikkia. Tämän lisäksi palvelu tekee yhteistyötä lukuisten ryhmittymien, kuten The Southern Poverty Law Centerin ja The Anti-Defamation Leaguen, kanssa.

Myös käyttäjät voivat raportoida vihapuheeksi tulkitsemastaan sisällöstä. Mutta toisin kuin esimerkiksi YouTubessa, Spotifyn sisällä ei ainakaan vielä ole nappia, jolla kappaletta voisi vaatia poistettavaksi palvelusta. Tätä varten käyttäjän pitää mennä verkkosivulle ja täyttää lomake.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Spotify varaa oikeuden poistaa rikkova sisältö yhteistyössä oikeuksien omistajien kanssa. Lievempänä keinona on yksinkertaisesti estää musiikin näkyvyys soittolistoissa ja suosituksissa. Tähän on jo turvauduttu ainakin artisti R. Kellyn kohdalla sen jälkeen, kun häntä alettiin epäillä muun muassa seksikultista ja seksistä alaikäisten kanssa.


Spotifylle on siis väliä myös sillä, miten musiikintekijät käyttäytyvät yksityiselämässään – jopa ennen kuin syytteitä on todistettu oikeudessa.

– Vaikka emme kannata sisällön sensurointia artistin tai luojan käytöksen takia, haluamme toimituksellisten päätöstemme – mitä haluamme ohjelmoida – edustavan arvojamme. Joten joissakin tapauksissa, kun artisti tai luoja tekee jotain, joka on erityisen vahingollista tai vihaavaa (kuten väkivalta lapsia kohtaan ja seksuaalinen väkivalta), se voi vaikuttaa tapoihin, joilla työskentelemme tai tuemme tätä artistia tai luojaa.

Musiikkipalvelu tunnustaa, että rajanveto on vaikeaa, ja kulttuurierot ympäri maailman vaikuttavat myös asiaan. Tällöin metsä yritetään nähdä puilta ennen lopullisia päätöksiä. Spotify odottaa tekevänsä virheitä ja se aikoo käyttää niitä vihapuheen vastaisen linjansa kehittämiseen.