Katkesiko tietokoneen nettiyhteys? Apu on lähempänä kuin arvaatkaan

Poikki menneen nettiyhteyden voi korvata nopeasti älypuhelimen mobiiliyhteydellä.

Jos oma nettiyhteys lakkaa toimimasta, apua saa kännykän nettiliittymästä.

Veikö sähkökatko nettiyhteyden kesken Emmerdalen? Rouhaisiko kaivinkone internet-piuhasi poikki kesken etätyöpäivän? Ei hätää, voit turvautua matkapuhelinverkkoon, eli tyypillisesti puhelimesi 4g-liittymää, joka tarjoaa riittävästi nopeutta netin erilaiseen käyttöön. Jutussa käytettiin apuna How-To Geekin kahta artikkelia.

Wifi

Tyypillisesti nopea tapa nettiyhteyden jakamiseen on käyttää wifi-yhteyttä. Kannettavissa tietokoneissa ja osassa pöytäkoneitakin tämä onnistuu. Läheskään kaikissa pöytätietokoneissa ei ole kuitenkaan mahdollisuutta wifin käyttöön, sillä ne on tehty nettikaapelilla käytettäessä.

Etsi Android-puhelimesi asetuksista mobiilitukiasemaa koskevat säädöt, nämä vaihtelevat puhelinkohtaisesti. Ne saattavat olla esimerkiksi nimellä ”jaettu ja kannettava yhteys” tai ”jaettu yhteys ja kannettava yhteyspiste”.

Kytke mobiilitukiasema päälle, ja valitse yhteydelle salasana. Tätä tarvitaan yhteyden muodostamiseksi tietokoneessa. Jos mahdollinen valmis salasana vaikuttaa heikolta, muuta se. Silloin ulkopuoliset eivät pääse käyttämään nettiyhteyttäsi.

IOS-käyttöjärjestelmässä valitse Asetukset > Mobiiliverkko > Oma yhteyspiste. Apple neuvoo vahvistamaan wifin salasanan ja puhelimen nimen. Varmista, että salasana on vahva, ja vaihda se tarvittaessa.

Paina Windows 10:ssä oikean alakulman Verkko ja Internet -kuvaketta (näyttö ja piuha). Äsken puhelimessa luomasi yhteyden pitäisi nyt näkyä saatavilla olevien wifi-verkkojen listassa. Klikkaa oikean verkon nimeä, ja anna puhelimessasi saamasi salasana. Yhteyden pitäisi nyt muodostua.

Kun lopetat käytön, voit katkaista yhteyden samasta kohtaa Windows 10:ssä. Sammuta myös mobiilitukiasema tai yhteyspiste puhelimesta.

Muista, että mobiilitukiaseman käyttö lisää puhelimen akunkulutusta ja datankäyttöä. Jos liittymässäsi on datakatto, voit joutua maksamaan ylimääräistä.

Bluetooth

Puhelimen yhteyden jakaminen voi onnistua myös langattoman, joskin wifiä hitaamman, bluetooth-tekniikan kautta. Etuna on akun maltillisempi kuluminen. Kuten wifinkin suhteen, bluetoothia ei ole tarjolla joka tietokoneessa.

Bluetooth-yhteyttä varten parita tietokone ensin puhelimen kanssa. Katso, että bluetooth on päällä puhelimessa. IPhonessa bluetooth-asetukset löytyvät kohdasta Asetukset > Bluetooth. Laita se päälle ja pysy tässä näytössä. Androidissa asetuksen sijainti voi vaihdella.

Windowsissa mene vasemman alakulman aloitusnapin takaa löytyvään Asetus-valikkoon (hammasratas), ja valitse Laitteet nähdäksesi, onko bluetooth käytössä. Muuta asetusta tarvittaessa.

Klikkaa Windowsin oikean alakulman ylöspäin osoittavaa nuolenpäätä löytääksesi sinisen Bluetooth-laitteet-kuvakkeen. Paina sitä, ja valitse ”liity henkilökohtaiseen verkkoon (PAN)”. Paina avautuvassa ”laitteet ja tulostimet” -ikkunassa ”lisää laite”, ja tietokoneen pitäisi löytää yhteyttä tarjoava puhelimesi. Valitse se, minkä jälkeen sekä Windows että puhelin esittävät vahvistuskoodin. Jos ne täsmäävät, hyväksy kysely puhelimessa ja paina Windowsissa Kyllä. Parituksen pitäisi olla valmis.

Ole tarkkana yhteyttä muodostettaessa. Puhelimen ja Windowsin esittämän vahvistuskoodin pitää täsmätä, jotta voit olla varma yhteyden turvallisuudesta. Ole myös nopea, sillä viivyttely voi estää parituksen.

Parituksen jälkeen etsi Android-puhelimesta yhteyden jakoa koskevat asetukset. Ne voivat esiintyä esimerkiksi nimellä ”mobiilitukiasema ja yhteyden jako”. Kytke bluetooth-liitos päälle. IPhonessa kytke Oma yhteyspiste päälle valikkopolussa Asetukset > Mobiiliverkko > Oma yhteyspiste. Pysy sitten bluetooth-valikossa.

Klikkaa Windows 10:ssä Laitteet ja tulostimet -näkymässä puhelintasi hiiren kakkospainikkeella, ja valitse Yhdistä käyttäen > Tukiasema. Nyt sinulla pitäisi olla toimiva, joskin hyvin hidas, nettiyhteys. Katkaise yhteys painamalla puhelinta uudestaan hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Katkaise yhteys laiteverkkoon. Muista sammuttaa bluetooth-liitos Androidissa ja Oma yhteyspiste iPhonessa.

USB

Usb-yhteys on helppo ja nopea tapa käyttää nettiä, mutta edellyttää puhelimen pitämistä kaapelilla kiinni tietokoneessa.

Androidissa mobiilitukiaseman asetusten lähettyviltä voi löytää Usb-yhteyssäätimen, joka pitää laittaa päälle. IPhonessa valitse Asetukset > Mobiiliverkko > Oma yhteyspiste ja ota se käyttöön. Apple suosittaa varmistamaan, että tietokoneessa on iTunesin uusin versio ennen usb-kaapelin kytkemistä.

Kun kytket puhelimen usb-kaapelilla tietokoneeseen, Windows 10:n pitäisi tunnistaa yhteys automaattisesti ja ottaa se käyttöön. Näin ainakin tapahtui testikoneessa Android-puhelimen kanssa.

Huomio: Mikä tahansa usb-kaapeli ei kelpaa. Testikoneessa kokeiltu ensimmäinen kaapeli kyllä yhdisti puhelimen tietokoneeseen, mutta ei mahdollistanut usb:n käyttöä netin jakamiseen. Toinen kaapeli toimi paremmin. Käytä siis mieluiten puhelimen mukana tullutta usb-kaapelia.

Irrotettuasi puhelimen, kytke usb-jako pois päältä Androidissa ja sulje Oma yhteyspiste iPhonessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?