20 vuotta maailman kuuluisimmasta BSOD:sta Comdex-messuilla Windows 98:n plug & play -demossa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Tämän nolommaksi ei esitys voi mennä – 20 vuotta maailman kuuluisimmasta Windowsin kaatumisesta

Windowsin kaatumisesta kertova sininen kuolemanruutu on vihattu näky.

Julkaistu: 26.4.2018 7:00

Microsoftin show Windows 98:n uuden ominaisuuden esittelemiseksi ei mennyt aivan putkeen 20 vuotta sitten. Yleisöllä tosin oli hauskaa.

BSOD (blue screen of death) eli sininen kuolemanruutu on asia, jota Windows-käyttäjät ovat oppineet vihaamaan. Nykyään yhä harvinaisemmaksi käynyt virheilmoitus kertoo koko koneen kaatumisesta ja pakosta käynnistää se uudelleen. Se on epätoivottu näky siksikin, että se on usein ensimmäisiä merkkejä laitteistoviasta.

Vanhemmissa Windowseissa vika oli yleisempi. The Register muistuttaa, että historian noloin siniruutu nähtiin Yhdysvalloissa melko tarkkaan 20 vuotta sitten järjestetyillä Comdex-messuilla, kun Microsoftin perustaja ja tuolloinen toimitusjohtaja Bill Gates sekä yhtiössä nykyisin markkinointijohtajana työskentelevä Chris Capossela esittelivät silloin vielä julkaisemattoman Windows 98:n plug & play -toiminnallisuutta.

Plug & playllä tarkoitetaan nykyään itsestäänselvää ominaisuutta, jossa tietokoneen käyttöjärjestelmä tunnistaa pc:hen kytketyn lisälaitteen ja saattaa sen automaattisesti toimintakuntoon. Aikaisemmin laitteiden lisääminen edellytti laiteajurien asentamista käsin, minkä jälkeen toivottiin parasta.

Suuren messuyleisön edessä skannerin liittäminen tietokoneeseen johti siniseen ruutuun ja massiiviseen nauru- ja taputusremakkaan. Gatesilta menee hetki asetelman huomaamiseen, mutta hän pelastaa tilanteen nopeasti toteamalla ”ehkä tämän olevan syy, miksi emme myy Windows 98:aa vielä”.

Mitä ilmeisimmin vahingoista viisastuneena Microsoft on lykännyt seuraavan ison Windows 10 -päivityksen julkaisua, sillä se on aiheuttanut kaatuilua joidenkin testikäyttäjien koneissa.

Alla olevalla lyhyellä videolla näet, miten episodi eteni.