IS esitti Facebookille 5 kysymystä kasvotunnistuksesta: Yhtiö vastasi – muttei yhteenkään kysymykseen - Digitoday - Ilta-Sanomat

IS esitti Facebookille 5 kysymystä kasvotunnistuksesta: Yhtiö vastasi – muttei yhteenkään kysymykseen

Kasvontunnistusta pääsee kieltämään vasta sen jälkeen, kun menee erikseen säätämään asetuksia Facebookin esittämässä kyselyssä. Hyväksyminen tapahtuu yhdellä klikkauksella.

Kasvontunnistusta pääsee kieltämään vasta sen jälkeen, kun menee erikseen säätämään asetuksia Facebookin esittämässä kyselyssä. Hyväksyminen tapahtuu yhdellä klikkauksella.

Julkaistu: 25.4.2018 11:42

Facebook antoi lausunnon liittyen yksityisyyden suojan kannalta ongelmalliseen kasvojentunnistukseen. Yhtiö ei vastannut suoraan yhteenkään sille esitettyyn kysymykseen.

Facebook alkoi kysyä viime viikolla suomalaiskäyttäjiltä lupaa kasvojentunnistukseen. Kysely tehtiin osana ensi kuussa voimaan astuvan Euroopan tietosuoja-asetuksen pakottamaa ilmoituskyselyä, joka parantaa ihmisten mahdollisuuksia hallinnoida omia tietojaan.

Kysymys kasvojentunnistuksesta oli asetettu toiseksi kysymykseksi mainonnan kohdentamiseen liittyvän tiedonkeron jälkeen. Myöntymys oli mahdollista antaa yhdellä klikkauksella. Kieltäytyminen sen sijaan edellytti kolmea.

Ilta-Sanomat Digitoday on saanut kuulla monilta ihmisiltä, etteivät he ymmärtäneet lainkaan antaneensa luvan Facebookille lupaa tunnistaa itseään kuvista.

Lähetimme tämän jälkeen välittömästi Facebookille seuraavat viisi kysymystä:

– Facebook aloitti kasvojentunnistuksen, vaikka sen Euroopan-pääkonttorin kotimaa Irlannin tietosuojavaltuutettu ei ollut varma toimen laillisuudesta eikä ollut saanut vastauksia selvityspyyntöönsä. Pitääkö Facebook toimintapataa oikeutettuna?

– Lupaa kasvojentunnustukseen kysyttiin yhdessä tietoturva-asetuksen pakottaman tietojenkäsittelykyselyn yhteydessä. Miksi nämä asiat yhdistettiin?

– Lupa (kasvojentunnistukseen) annetaan yhdellä klikkauksella, kieltäytymisen vaaditaan useampia. Miksi?

– Jos käyttäjä antaa luvan kasvojentunnistukseen ja jälkikäteen peruu sen, poistaako Facebook tietokannoissaan olevat kasvotiedot sekä niistä luodut linkit palveluun ladattuihin kuviin?

– Mitä tapahtuu, jos käyttäjä ei vastaa kyselylomakkeen kysymyksiin? Kerätäänkö kasvotietoja siitä huolimatta?

Kahden vastauskehotuksen jälkeen Facebookin tiedotuspäällikkö Peter Münster antoi seuraavan lausunnon:

– Kasvojentunnistus tarkoittaa sitä, että ohjelmistomme tunnistaa kasvot kuvasta (se voi tunnistaa myös koiran tai hiekkarannan), mutta ei yhdistä kasvoja tiettyyn ihmiseen.

– Kynnyskysymys on siinä, että tekniikkamme ei ole poissulkeva (rule out) – tämä tarkoittaisi sitä, että tutkimme, kenen tiedot eivät ole käytettävissä. Sen sijaan kasvojentunnistustekniikkamme tietää, kenen tiedot ovat käytettävissä ja heidät otetaan mukaan. Tekniikka tunnistaa ihmiskasvot kuvista, ja jos meillä on olemassa malli henkilön kasvoista, pystymme tunnistamaan tuon ihmisen kuvasta. Luomme tuon mallin ainoastaan EU-kansalaisille, jotka ovat antaneet suostumuksensa kasvojentunnistukseen.

– Yksityiskohtaisemmin: Kun käyttäjämme antaa luvan kasvojentunnistukseen, tekniikkamme analysoi pikselit kuvista, joihin käyttäjä on merkitty ja luo numerosarjan, jota kutsumme kasvomalliksi (face template). Kun järjestelmään tulee uusia kuvia ja videoita, vertaamme niitä tuohon numerosarjaan. Facebook ei pysty tunnistamaan käyttäjää, ellei tästä ole kasvomallia, ja luomme sen ainoastaan suostumuksensa antaneista EU-kansalaista.

Ilta-Sanomien huomautettua, että Facebook ei vastannut esitettyihin kysymyksiin ja pyydettyä vastauksia, yhtiö ei enää vastannut.

Kasvojentunnistuksesta kieltäytyminen edellyttää ”hallitse tietoasetusta” -napin klikkaamista ja asetusten säätämistä sen jälkeen. Hyväksyntä annetaan yhdellä klikkauksella.

Kasvojentunnistuksesta kieltäytyminen edellyttää ”hallitse tietoasetusta” -napin klikkaamista ja asetusten säätämistä sen jälkeen. Hyväksyntä annetaan yhdellä klikkauksella.

Tuoreimmat osastosta