Digitoday

On olemassa tapa nähdä kaikki, mitä Google sinusta tietää – mutta se voi järkyttää

Julkaistu:

Digivinkit
Omien tietojensa lataaminen Googlelta on silmiä avaava kokemus.
Googlella on yhden luukun palvelu, jossa voit ladata kaikki Googlen eli palveluihin antamasi tiedot vuosien varrelta. Kirjaudu tunnuksillasi Googlen Takeout-palveluun, ja seuraa ruudulla annettavia ohjeita.

Voit luoda arkiston joko kaikista tiedoistasi, tai sitten valita vain halutut palvelut, kuten verkkohaut, Gmail-sähköpostit tai sijaintihistoriasi.

Oletuksena tiedot lähetetään zip-pakettina, joka on varsin yhteensopiva pakkausmuoto. Arkiston koko on vähintään 1 ja enintään 50 gigatavua. Jos tietoja on valittua kokoa enemmän, ne jaetaan useampaan arkistoon. IS Digitodayn testissä valittiin 2 gigatavun pakettikoko.

Voit myös valita, lähetetäänkö tiedot Google Driveen, Microsoft Onedriveen tai Dropboxiin, vai lähettääkö Google sinulle sähköpostilinkin tietojen lataamiseksi omalle koneelle. Valitsimme tämän vaihtoehdon. Lopuksi paina Luo arkisto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Google otti aikansa arkiston kokoamiseen. Luo arkisto -napin painamisesta kului yli puolitoista tuntia ennen kuin Googlelta tuli sähköposti latauslinkkeineen. Googlen mukaan arkiston kokoamiseen voi kulua jopa päiviä riippuen tietojesi määrästä.

Kaikista tiedoista kertyi 146 gigatavun järkäle jaettuna 74 arkistoon. Emme ladanneet niitä kaikkia, vaan latasimme kaksi ensimmäistä arkistoa. Jo niissä riitti ihmettelemistä kylliksi.

Sekametelisoppa

Arkistot sisältävät ne tiedot, jotka olet tuottanut Googlen eri palveluissa muun muassa tekemällä verkkohakuja, ottamalla valokuvia, keskustelemalla chateissa tai vaikka julkaisemalla tai katsomalla videoita. Tietojen todellista määrää ja rikkautta on vaikea selittää. Sen näkee vain katsomalla itse. Voit vaikka klikata satunnaista äänitiedostoa ja kuulla, kuinka kerran sanelit Android-puhelimeesi tunteikkaan viestin tyttöystävällesi (kuvitteellinen esimerkki).

Tiedot on sekavasti lajiteltu arkistoissa. Sen sijaan, että vaikkapa valokuvat ja puhutut komennot olisivat omissa arkistoissaan, arkistot ovat täynnä sekalaista sälää. Tämä tekee ladattujen tietojen tarkastelemisesta hankalaa.

Tietojen lataus ei poista niitä

Arkistot on tarkoitettu paitsi lataajan omaan käyttöön, myös helpottamaan Googlen vaihtamista toiseen verkkopalveluun. Takeout siis toteuttaa jo käytännössä Euroopan unionin toukokuussa voimaan astuvaa GDPR-tietosuoja-asetusta, joka muun muassa edellyttää käyttäjätietojen helppoa siirtoa palvelusta toiseen.

Google muistuttaa, että käyttäjän tulee tutustua uuden palvelun tietojen vientiä koskeviin käytäntöihin. Vaarana on, että joudut jättämään sinne tärkeitä tiedostoja, kuten valokuvia, jos myöhemmin päätät lopettaa valitun palvelun käytön. Tosin GDPR:n on siis tarkoitus parantaa tilannetta.

Arkistoja ei myöskään tulisi altistaa muiden silmille esimerkiksi lataamalla ne julkisille tietokoneille.

Google Play Musiikki -kokoelmasi ei sisälly arkistoon. Sen voi ladata käyttämällä Google Play Music Manageria.

Huomio: Google-tietojen lataaminen ei tarkoita Google-tilin sulkemista. Vaikka lataat tietosi, ne pysyvät edelleen myös Googlen hallussa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  2. 2

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  3. 3

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  4. 4

   Unohda Fort Knox, tältä näyttää 250 miljardia dollaria kultaharkkoina – IS vieraili maailman suurimmassa kultaholvissa

  5. 5

   Hurja laskelma: lapsesta voi tehdä miljonäärin sijoittamalla lapsilisät – ”Vaurastuminen mahdollista aivan kaikille”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  2. 2

   Yksinkertainen laskelma osoittaa, milloin omistusasunto ei kannata

  3. 3

   Seura: Vainaja ”heräsi henkiin” kahdesti

  4. 4

   Onko muna päivässä liikaa vai hyväksi? Tutkimus löysi selvän yhteyden maailman yleisimpiin sairauksiin

  5. 5

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Nuoripari luuli ostavansa 93 000 euron asunnon – ei ymmärtänyt yhtä kohtaa kauppakirjassa

  4. 4

   Mikael Jungner uskoo ymmärtävänsä, miksi Susanna Koski ohitti työttömän haasteen: ”Kuussa ei mene välttämättä kuin muutama sata euroa”

  5. 5

   Huomenna jyrisee: katso, mihin ukkonen iskee laajimmin

  6. Näytä lisää