Digitoday

Kommentti: Facebookin sinulle esittämä kysymys on pöyristyttävä ja mahdollisesti rikollinen – älä missään nimessä suostu

Julkaistu:

Facebook ja yksitysyys
EU:n uusi tietosuoja-asetus pakottaa yhtiöt kysymään lupaa ihmisiltä näiden tietojen käsittelyyn. Facebook yrittää saada lakisääteisen kyselyn varjolla poikkeuksellisia urkintaoikeuksia. Temppu on paitsi täysin moraaliton, myös mahdollisesti laiton, kirjoittaa Ilta-Sanomien digitoimittaja Henrik Kärkkäinen.
Facebook on alkanut esittää suomalaiskäyttäjille näiden tietojen käsittelyyn kyselyä, jonka merkitys ei ole monimutkaisuutensa vuoksi välttämättä kaikille käyttäjille selvä.

Facebook on pakotettu tekemään näin, koska ihmisistä tehtävää tiedonkeruuta käsittelevä Euroopan uusi tietosuoja-asetus (gdpr) astuu voimaan ensi kuussa.

Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään asetuksen muuttamisesta: Facebook on ujuttanut mukaan kysymyksen, jolla se yrittää pyytää lupaa alkaa käyttää kasvojentunnistusta Facebook-kuvissasi.

Toisin sanoen Facebook käyttää lakisääteistä suostumuskyselyä tilaisuutena urkkia sinusta vielä lisää tietoja. Ottaen huomioon, millaisessa yksityisyysskandaalissa yhtiö on juuri rypenyt, temppu on poikkeuksellisen törkeä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Älä missään nimessä vastaa myöntyvästi.

 

Toteutuessaan kasvontunnistus tuo Facebookille rekisterin, jossa se voisi tunnistaa kaikki käyttäjänsä mistä tahansa kuvasta.

Tarkkaan ottaen käyttäjien silmille hyppäävässä kyselyssä Facebook kysyy kolmea asiaa. Ensimmäinen niistä liittyy Facebookin ydinliiketoimintaan: mahdollisuuteen käyttää keräämiään tietoja mainostaen kohdentamiseen.

Jos hyväksyt tämän kohdan, annat Facebookille kuitenkin luvan hyödyntää sinusta keräämiään tietoja, joista osa on hankittu palvelun ulkopuolelta. Tällaisia ovat muun muassa mainostajien tiedot sinusta. Jos hyväksyt tämän kohdan, mainokset ovat todennäköisemmin sinua kiinnostavia, mutta samalla annat siis Facebookille luvan seurata sinua myös itse palvelun ulkopuolella.

Toinen kysymys liittyy kasvojentunnistukseen. Valinta on helppo hyväksyä vahingossa yhdellä klikkauksella. Asetuksen muuttaminen edellyttää hankalammankuuloisen ”hallitse tietoasetusta” -painikkeen klikkaamista.

Facebook perustelee kasvojentunnistuksen käyttöönottoa sillä, että se estää toisia ihmisiä käyttämästä kuvaasi luvatta ja kertoo, milloin sinusta julkaistaan kuvia.

Samalla Facebook saa kuitenkin tietokantoihinsa yksilölliset kasvonpiirteesi. Toteutuessaan kasvontunnistus tuo Facebookille rekisterin, jossa se voisi tunnistaa kaikki käyttäjänsä mistä tahansa kuvasta. Koska Facebook todistetusti kerää tietoja myös oman palvelunsa ulkopuolelta, tämä luo todella pelottavia mahdollisuuksia.

Kyse ei ole ensimmäinen kerta, kun Facebook yrittää ujuttaa kasvojentunnistusta palveluunsa. Saksassa oikeus totesi Facebookin kasvojentunnistuksen laittomaksi jo vuonna 2011, mutta se ei estä yhtiötä yrittämästä uudelleen. Toisin sanoen Facebookin temppu saattaa myös rikkoa lakia.

Kuvaavaa Facebookin toiminnalle on se, että että sen Euroopan-pääkonttorin kotimaan Irlannin tietosuojavaltuutettu ei edes tiedä, miten kasvontunnistus toimii. Facebook ei ollut eiliseen mennessä vastannut viranomaisen selvityspyyntöön. Silti yhtiö aloitti urkintalupakyselyn.

On epäselvää, tunnistaako Facebook kasvojasi kuvissa, jotka muut ihmiset ovat julkaisseet, jos olet kieltänyt kasvojentunnistuksen omalta kohdaltasi. Varmaa on kuitenkin se, että luvan annettuasi sinut tunnistetaan toistenkin ihmisten kuvista.

Vaikka pitäisit kasvojentunnistusta hyvänä asiana, se kannattaa kieltää varmuuden vuoksi, kunnes isoihin kysymyksiin, kuten toiminnan laillisuuteen, on saatu vastaus. Halutessasi voit ottaa sen myöhemmin käyttöön.

Älä missään nimessä vastaa myöntyvästi.

Kolmas kysymys liittyy Facebookin käyttöehtoihin, joita sen on täytynyt kiristää EU:n tiukentuneiden tietosuojavaatimusten myötä. Nyt yhtiö joutuu muun muassa kertomaan keräämänsä tiedon käytöstä tarkemmin.

Nämä Facebook-käyttäjän on pakko hyväksyä, jos hän haluaa jatkaa palvelun käyttöä. Sen voit tehdä.

Valintojen jälkeen Facebook tarjoaa paluuta uutisvirtaan tai asetuksiin. Asetuksista löytyy myös paljonpuhuva kohta ”maksut”, joka antaa mahdollisuuden luovuttaa luottokorttitietosi Facebookille ja kertoo sen suunnitelmista päästä käyttäjiensä rahaliikenteeseen käsiksi.

Kun yhtiö alkaa aikanaan kysellä näiden lisäämisen puolesta, on helppo neuvoa vastaamaan kieltävästi.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mitä tapahtui suosikkiräppärille? Naista ei ole tunnistaa uusista kuvista – fanit hämmentyivät muodonmuutoksesta: ”Oletko se todella sinä?”

  2. 2

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  3. 3

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  4. 4

   Ruotsin miljonääriäitiä epäillään varkaudesta – anasti merkkiaurinkolasit luksusliikkeestä: päätyi putkaan Floridassa

  5. 5

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  2. 2

   Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

  3. 3

   Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

  4. 4

   Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

  5. 5

   Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää