Venäjä hyökkää Telegramia vastaan – BBC: Käyttäjät kertoneet ongelmista eri verkkopalveluihin pääsemisessä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Venäjä hyökkää Telegramia vastaan – BBC: Käyttäjät kertoneet ongelmista eri verkkopalveluihin pääsemisessä

Telegram-estot astuivat voimaan maanantaina.

Julkaistu: 18.4.2018 1:24

Ongelmat liittyvät viranomaisten pyrkimykseen estää suojatun pikaviestipalvelun tietoliikenne.

Venäjällä verkkokäyttäjät kertovat kokeneensa ongelmia eri verkkopalveluihin pääsemisessä, uutisoi BBC verkkosivuillaan.

Ongelmat liittyvät viranomaisten pyrkimykseen estää suojatun Telegram-pikaviestipalvelun tietoliikenne. Niillä kerrotaan olleen vaikutusta myös vähittäiskauppaan, verkkopeleihin ja toiseen viestipalveluun Viberiin.

Maan televiestintää valvova virasto Roskomnadzor on estänyt käyttäjiltä pääsyn yli neljään miljoonaan IP-osoitteeseen sen jälkeen, kun oikeusistuin hyväksyi sen pyynnön palvelun sulkemisesta. Telegramin väitetään käyttävän osoitteita kiertääkseen estot.

Roskomnadzorin johtaja Aleksander Zharov kertoo viraston ilmoittaneen Googlelle ja Amazonille, että se on estänyt IP-osoitteita yhtiöiden pilvipalveluissa pyrkiessään toimeenpanemaan tuomioistuimen päätöstä.

Moskovalainen tuomioistuin määräsi eston perjantaina Roskomnadzorin pyynnöstä, koska palvelu kieltäytyi antamasta viranomaisille viestien salausavaimia.

Venäjän turvallisuuspalvelu väittää, että terroristit voivat käyttää palvelua. Telegramin mukaan palvelu on kuitenkin rakennettu niin, ettei viestintää ole mahdollista lukea matkan varrella salakuuntelemalla.

Maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa Telegramin perustaja Pavel Durov sanoi eston olevan perustuslain vastainen, sillä se loukkaa venäläisten oikeutta luottamukselliseen yhteydenpitoon. Mies vannoi, että hän aikoo auttaa käyttäjiä jatkamaan palvelun käyttämistä.

Myöhemmin Durov lisäsi, että alle seitsemän prosenttia Telegramin käyttäjistä asuu Venäjällä, mutta käyttäjien auttaminen on hänelle henkilökohtaisesti tärkeä asia. Hän ilmoitti antavansa bitcoin-rahoitusta virtuaalisia erillisverkkoja varten ja olevansa valmis ”lahjoittamaan miljoonia dollareita”.

Roskomnadzor kertoi antaneensa maan teleoperaattoreille käskyn estää Telegramin tietoliikenne maanantain kuluessa. Viraston mukaan tiedot sen toiminnan aiheuttamista ongelmista eri verkkopalveluissa ovat ”virheellisiä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?