Azure Sphere -ratkaisuun sisältyvä Azure Sphere OS on Microsoftin ensimmäinen oma Linux - Digitoday - Ilta-Sanomat

Nyt nähtiin tämäkin päivä: Microsoftilta tulee oma Linux-jakelu

Microsoftin turvaratkaisu esineiden internetille perustuu Linuxiin.

17.4.2018 13:56

Ohjelmistoyhtiö Microsoft otti ison, mutta monille huomaamattoman askeleen julkistaessaan eilen Azure Sphere -nimisen teknologian. Kyseessä on pilvipohjainen tekniikka, joka suojaa verkkoon kytkettyjä älylaitteita eli esineiden internetiä.

Julkistuksen periaatteellinen suuri uutinen on se, että siihen sisältyy ensimmäinen Microsoftin luoma Linux-jakelu.

Etenkin viime vuosikymmenellä suosiotaan kasvattanut suomalaislähtöinen ja avoimeen koodiin perustuva Linux-käyttöjärjestelmä oli pitkään Microsoftin ykkösvihollinen. Microsoftin edellinen toimitusjohtaja Steve Ballmer vertasi Linuxia syöpään. Taustalla on ajatus siitä, että koodi, johon avoin koodi koskee, on myös avattava.

Maailman ja bisnesmallien muututtua asetelma on kuitenkin keikahtanut ympäri.

– 43 vuoden jälkeen tämä on ensimmäinen kerta, kun julkistamme ja jakelemme kehittämäämme Linux-jakelua, Microsoftin korkeimpaan johtoon kuuluva Brad Smith sanoi San Franciscossa Business Insiderin mukaan.

Smithin mukaan Windows oli turhan järeä ratkaisu tämänkaltaiseen turvaratkaisuun.

Azure Sphere on yhdistelmätekniikka, joka rakentuu Microsoftin suunnittelemasta suorittimesta sekä sirulla toimivasta Azure Sphere OS -nimisestä Linux-jakelusta. Tämä on puolestaan yhteydessä päivityksiä jakelevaan Azure Sphere -nimiseen pilvessä toimivaan tietoturvaratkaisuun.

Ratkaisu tulee markkinoille myöhemmin tämän vuoden aikana.

Nykyisen toimitusjohtajansa Satya Nadellan aikana Microsoft on lähestynyt Linuxia monella rintamalla. Yhtiö muun muassa toi viime keväänä Windows-latauskauppaan useamman Linux-jakelun, jotka toimivat Windows 10:n sisällä.

Korjaus: Käyttöjärjestelmän nimi korjattu Azure Sphere OS:ksi virheellisestä Azure Stack OS:stä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?