Digitoday

Gmailiin tulee uusi ominaisuus – näin salaviestit toimivat

Julkaistu:

Gmail
Google on aikeissa tuoda Gmailiin luottamuksellisen viestintätilan, kertoo TechCrunch.
Google kokeilee itsetuhoutuvien sähköpostien mahdollisuutta Gmailissa. Kyseessä olisivat viestit, jotka muuttuvat ajastetusti lukukelvottomaksi vastaanottajan postilaatikossa, kertoo TechCrunch.

Itsetuhotuvat viestit ovat nimeltään ”confidential mode” (luottamuksellinen toimintatila). Tilassa lähetetylle viestille voi määritellä tuhoutumisajan, eikä sitä voi lähettää eteenpäin, sen tekstiä ei voi kopioida leikepöydälle eikä viestiä voi tulostaa.

Viestin itsetuhoutumisaika voi olla niinkin pitkä kuin 5 vuotta.

Lisäksi luottamukselliseen tilaan tulee mahdollisuus vahvistaa henkilöllisyytensä tekstiviestitse lähetettävällä numerokoodilla. Tällä on tarkoitus varmistaa, että vastaanottaja todella on se, joka hän väittää olevansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ominaisuuden toiminnasta muiden sähköpostisovellusten kanssa ei ole tietoa. Tämä lienee epätodennäköistä, sillä vastaanottajan on annettava Google-salasanansa vielä kertaalleen ennen viestin lukemista. Nykyisellään vastaanottaja saa Gmailiin linkin, jossa kerrotaan luottamuksellisen viestin tulosta ja viesti käydään lukemassa linkkiä klikkaamalla.

Tiedossa ei ole myöskään, salakirjoitetaanko viestit siten, ettei Googlekaan pysty niitä lukemaan. Nykisin Gmail-viestit – kuten kaikki muukin sähköposti – lähetetään selväkielisinä, jolloin niiden sisällön urkkiminen verkossa on helppoa.

Ainakin testiversiossa on mahdollista ottaa kuvakaappauksia viestien sisällöstä. Kannattaakin pitää mielessä, että ”itsetuhoutuvista viesteistä” on aina mahdollista tehdä tallenteita – jos ei muuten, niin valokuvaamalla näyttöruutu. Tämä pätee myös Snapchatin kaltaisiin mobiilisovelluksiin.

Googlen motivaatio tuoda itsetuhoutuvat viestit sähköpostiinsa saattaa johtua yhtiön epäonnistumisesta pikaviestinmarkkinoilla. Hangouts- ja Duo-sovellukset eivät ole saavuttaneet suuria käyttäjämassoja. Gmail sen sijaan on jättihitti, joten yhtiö saattaa tätä kautta tuoda pikaviestinten kaltaisia ominaisuuksia ihmisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Salaviestien ohella Google puuhaa myös muita merkittäviä uudistuksia Gmailiin. Google saattaa esitellä uudistukset virallisesti ensi kuussa I/O-tapahtumassaan Kaliforniassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt