Ilmainen OBS Studio tekee videoita tietokoneen ruudun näkymistä - Digitoday - Ilta-Sanomat

Näin nauhoitat kuvaa tietokoneen näytöltä – ilmainen ohjelma osaa monta niksiä

OBS Studio on suhteellisen yksinkertainen tapa tallentaa tietokoneen ruudun näkymä videolle.

Ilmainen OBS Studio -ohjelma on saatavissa Windowsille, Macille ja Linuxille.­

14.4.2018 16:00

Videon tallentamiseen Windows-, Mac- tai Linux-tietokoneesta on olemassa useita tapoja. Esimerkiksi Windows 10:ssä on sisäänrakennettu videon tallennustyökalu.

Kehittyneempiäkin tapoja on. Yksi niistä on ilmainen ja yleisesti käytetty OBS Studio -ohjelmisto.

Asennuksen jälkeen OBS Studio kysyy, määritetäänkö asetukset automaattisesti. Jos painat kyllä, voit valita, optimoidaanko asetukset tallentamista vai suoratoistoa varten – OBS on nimittäin täysiverinen ohjelmisto myös pelaamisen esittämiseen katsojille Twitchin tai YouTuben kaltaisissa streaming-palveluissa.

Tallentamisen valitsemisen jälkeen on määriteltävä pikanäppäin tallennuksen aloittamista ja lopettamista varten, jollet halua käynnistää tallennusta aina hiirellä OBS-ikkunasta.

Sovellus tallentaa sekä ääntä että kuvaa, ja näiden asetukset on laitettava seuraavaksi kohdalleen. Äänen lähde voi olla tietokoneen mikrofoni tai tietokoneen toistama ääni. Kuvalle on myös valittava lähde – muuten tallennat pelkkää mustaa. Hyvä peruslähde on ”monitori”, eli tietokoneen näyttö.

Ohjelma tallentaa moitteetta Windows-työpöydän ja perussovellusten tapahtumia. Jos tietokoneessa on riittävästi puhtia, myös pelien nauhoittaminen onnistuu.

Keskiluokan pelikone tallensi moitteetta suomalaisen Wreckfest-videopelin ääntä ja kuvaa pelikokemuksen kärsimättä lainkaan.

Kevyemmillä tietokoneilla joudutaan tyytymään vaatimattomampiin tallennusasetuksiin kuvan tarkkuuden tai sekunnissa tallennettujen ruutujen määrän (fps) suhteen.

Videotiedoston voi tallentaa useaan eri muotoon. Vaihtoehtojen etuna on esimerkiksi yhteensopivuus YouTuben kanssa tai videon säilyminen, vaikka tietokone kaatuisi kesken tallennuksen. Kannattaa huomioida, että pidempi hyvälaatuinen video vie helposti gigatavuja tilaa.

OBS Studio on ladattavissa Windowsin lisäksi Macille ja Linuxille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?