Digitoday

Oletko nähnyt tätä hyvin piilotettua valikkoa? Näin Facebook profiloi sinut

Julkaistu:

Facebook
Facebook tietää sinusta asioita, joita tuskin tiedät sen tietävän.
Facebook on joutunut viime aikoina tiukille tiedonkeruusta, jota se kohdistaa käyttäjiinsä. Yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg perusteli tätä viimeksi tällä viikolla Yhdysvaltain kongressin kuulemistilaisuudessa. Hänen mukaansa tietoja kerätään mainosten kohdentamiseksi.

Tavallisen käyttäjän on kuitenkin käytännössä hyvin vaikea tietää, millaisen mainosprofiilin Facebook on hänestä rakentanut.

Asetuksia on mahdollista päästä katsomaan varsin hankalan valikkopolun takaa (pikkukolmio oikeassa yläkulmassa > asetukset > mainokset).


On kuitenkin yksinkertaisempikin tapa. Jos olet sisäänkirjautunut Facebookiin, pääset tätä linkkiä klikkaamalla mainosasetuksiisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asetukset jakautuvat useampaan kategoriaan ja niiden alakategoriaan. ”Omat kiinnostuksen kohteesi” ovat asioita, joista olet itse klikannut tykkääväsi Facebookissa. Huomaa, että kategorian alla on alavalintoja vaakasuunnassa.

Seuraava kohta, ”mainostajat, joiden kanssa olet ollut vuorovaikutuksessa”, on kiinnostava. Täältä löytyy firmoja, joille olet antanut sähköpostiosoitteesi ja he ovat antaneet ne edelleen Facebookille. Tarkoituksena on tunnistaa sinut Facebookissa ja myydä sinulle lisää tuotteita tai palveluita. Toisaalta täällä on myös firmoja, joiden sivuilla on Facebookin tekniikkaa ja joilla olet vieraillut. Facebook muistaa myös, kenen mainoksia olet klikannut. Ne löytyvät täältä.

Ehkä pelottavin kohta on ”Omat tietosi”, sillä sieltä löytyy asioita, joita et ole Facebookille varsinaisesti kertonut. ”Tietoja sinusta” perustuu itse antamiisi tietoihin, mutta kohta ”omat luokkasi” on erikoisempi.


Täällä saattaa esimerkiksi käydä ilmi, mitä sähköpostiohjelmaa käytät, millainen on asumismuotosi tai mikä on lastesi ikähaarukka – vaikka et olisi kertonut Facebookille, että sinulla edes on lapsia. Amerikkalaiskäyttäjien suhteen Facebook tekee jopa tulkinnan käyttäjän poliittisesta kannasta, kertoo Fox News.

Seuraavassa kohdassa, mainosasetuksissa, voit säätää käyttääkö Facebook tietojasi mainosten kohdentamiseen. Saatat haluta muuttaa ainakin kohdan ”mainokset ja yhteisötoimintasi”. Jos asetus on päällä, toimit ehkä tietämättäsi mainostajien mannekiinina. Silloin palvelua markkinoidaan kavereillesi sinun tykkäämänäsi.

Alla on kuvakaappaukset kahden nimettömänä pystyttelevän Facebook-käyttäjän omista tiedoista. Kummassakaan tapauksessa aivan kaikki tulkinnat eivät ole oikein.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Marja toteutti unelmansa – muutti Suomen pienimpään kaupunkiin vanhaan kauppakeskukseen

  2. 2

   Hymy palasi Olli Lindholmin kasvoille rankan vuoden jälkeen – yllättävä harrastus pitää tähden kunnossa: ”Monia varmaan naurattaa...”

  3. 3

   Tuhannet linnut tärvelivät saarta: Vuokraturvan toimitusjohtaja keksi tehokkaan keinon antaa häätö merimetsoille

  4. 4

   Syvä kurkku -pornoelokuvan tähden traaginen elämä: väkivaltainen mies pakotti elokuvaan – Lue sunnuntain elokuva-arviot

  5. 5

   Salatut kuulustelu­kertomukset paljastavat: Turun puukottajalla oli oppi­mestari Suomessa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

  2. 2

   Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

  3. 3

   Hjallis Harkimo julkisti liikkeensä – he ovat mukana

  4. 4

   Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

  5. 5

   Koulutyttöä puukotettiin 37 kertaa – yksi Ison-Britannian pitkäkestoisimmista murhamysteereistä ratkesi 26 vuoden jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  5. 5

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  6. Näytä lisää