Hittivimpain saa jatkoa - tässäkö seuraava Chromecast? - Digitoday - Ilta-Sanomat

Hittivimpain saa jatkoa - tässäkö seuraava Chromecast?

Googlen seuraavan sukupolven Chromecast-laite on ilmeisesti paljastunut yhdysvaltalaisen viranomaisen verkkosivuilta.

12.4.2018 7:00

Televisioiden seuraavan sukupolven Chromecast-lisälaite saattaa sisältää älytelevision käyttöjärjestelmän, jos Yhdysvaltojen liittovaltion viestintäkomission FCC:n rekisteröimä laite todella on Googlen kehittämä.

Laite on tietojen mukaan ”4K ATV Stick”, eli 4K-kuvanlaatua tukeva mokkula. FCC:n sivuilta löytyvän käyttöoppaan mukaan laite liitetään television hdmi-liitäntään Googlen Chromecastin tavoin. Virta saadaan kaavakuvan mukaan seinäpistokkeesta ja sisältö langattomasti wifi-verkon kautta.

Googlen nykyisiin Chromecast-laitteisiin verrattuna selvin ero on se, että FCC.n sivuilla kuvattu laite sisältää älytelevisioille tarkoitetun Android TV -käyttöjärjestelmän, ja siihen voi asentaa sovelluksia. Teoriassa laitteeseen voisi siis asentaa esimerkiksi suoratoistopalveluiden ja tv-kanavien videosovelluksia. Laitetta voi hallita puhelimen lisäksi myös mukana tulevalla kaukosäätimellä sekä äänikomennoilla. Uusi Chromecast siis haastaisi ominaisuuksillaan esimerkiksi Apple TV -laitteen.

FCC:n verkkosivuilla julkaistu laite näyttää paljon Chromecast-laitteelta ja siinä on Googlen G-logo, mutta sen valmistajaksi on ilmoitettu ”Shenzhen SEI Robotics Co. Ltd”. Ars Technica -verkkolehden mukaan tämä ei välttämättä merkitse sitä, että kyseessä olisi väärennös. Google käyttää kiinalaisia sopimusvalmistajia, ja esimerkiksi Googlen Pixel Buds -kuulokkeet ilmestyivät FCC:n sivuille kiinalaisen valmistajan kautta.

Uudessa laitteessa on Amlogic S905X -prosessori, kaksi gigatavua ram-muistia ja kahdeksan gigatavua sisäistä muistia. Ars Technican mukaan laite vastaa ominaisuuksiltaan suunnilleen Amazonin viime syksynä julkistamaa Fire TV -lisälaitetta, joten myös Googlen uutuuslaitteen hinta voisi olla 70 dollarin paikkeilla.

Laite voitaisiin julkistaa esimerkiksi Googlen vuosittaisessa I/O -kehittäjätapahtumassa, joka alkaa 8. toukokuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?