Tutkija syyttää Facebookia joukkomurhan mahdollistamisesta: ”En tajua, miten Zuckerberg nukkuu öisin”

Vihapuhe räjähti paikallisesti Facebookissa viime vuonna Myanmarin kriisin alkaessa, The Guardian kertoo.

Institute for War and Peace Reportingin analyytikon mukaan Mark Zuckebergin ja Facebookin johdon tulisi käyttää osa omaisuudestaan ”aiheuttamansa vahingon korjaamiseksi”.

4.4.2018 11:33

Myanmarin niin sanottu rohingya-kriisi viime vuonna johti YK:n mukaan etniseen puhdistukseen. Osana kriisiä viime syyskuussa tapahtui muslimien joukkomurha. The Guardian -lehden mukaan Facebookilla oli merkittävä rooli vihapuheen levittämisessä ennen kriisin kärjistymistä.

Tutkija Raymond Serrato kävi läpi noin 15 000 Facebook-viestiä, jotka olivat peräisin nationalistien Ma Ba Tha -liikkeen kannattajilta. Näiden Facebook-ryhmässä on noin 55 000 jäsentä. Ryhmän toiminta räjähti elokuun lopulla nousten muutamasta kirjoituksesta päivässä satoihin kirjoituksiin päivässä. Toiminta oli voimakasta vielä marraskuussa, johon Serraton selvitys päättyy.

Tutkijan mukaan Facebook auttoi tiettyjä tahoja määrittelemään, millainen kuva Myanmarin tapahtumista esitettiin. Institute for War and Peace Reportingin analyytikko Alan Davis menee vielä pidemmälle.

– En todellakaan tiedä, miten [Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark] Zuckerberg ja kumppanit nukkuvat öisin. Jos heillä olisi minkäänlaista omaatuntoa, he ohjaisivat merkittävän osuuden omaisuudestaan luomansa kaaoksen perumiseen, Davis arvostelee The Guardianin mukaan.

Davisin tiimin kahden vuoden tutkimus Myanmarin vihapuheeseen paljasti valeuutisia, joissa muun muassa väitettiin moskeijoiden olevan asevarastoja buddhalaisten pagodien tuhoamiseksi.

Vihapuheesta ja valeuutisista laajemminkin syytetty Facebook sanoo suhtautuvansa Myanmarin kriisiin erittäin vakavasti, ja vihapuhetta on pyritty estämään vuosia. 14 000 ihmistä tekee töitä tilanteen parantamiseksi maailmanlaajuisesti, ja tuhansia lisää on tulossa. Myös Zuckerberg on myöntänyt Facebookin vihapuheen olevan todellinen ongelma Myanmarissa.

– Myanmarin ongelmat ovat mielestäni saaneet paljon huomiota yhtiössä. Ja ne ovat todellisia ongelmia, ja me suhtaudumme tähän todella vakavasti, Zuckerberg sanoi Vox-lehden haastattelussa.

Zuckerberg huomautti tapauksesta, jossa Facebook Messengerissä yritettiin levittää viestejä väkivaltaisuuksien aikaansaamiseksi konfliktin molempien osapuolten keskuudessa. Hänen mukaansa nämä viestit tunnistettiin ja estettiin.

Facebookissa levinnyt vihapuhe on aiheuttanut ongelmia myös muualla Aasiassa. Sri Lankan viestintäministeri määräsi Facebookin ja muut sosiaalisen median palvelut estettäväksi maassa riehuneen konfliktin ollessa pahimmillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?