Digitoday

Facebook poisti Pietarin trollitehtaan tilejä: ”Emme halua heitä Facebookiin”

Julkaistu:

Facebook aikoo poistaa kaikki venäläiseen internetin tutkimuskeskukseen liittyvät tilit myös jatkossa.
Facebook ilmoittaa poistaneensa venäläisen internetin tutkimuskeskuksen perustamia tilejä Facebookista ja Instagramista, sekä laitoksen hallinnoimia Facebook-sivuja.

Internet Research Agency (IRA) eli internetin tutkimuskeskus on ilmeisesti sama laitos, jota Suomessa on kutsuttu trollitehtaaksi. Salamyhkäisen Pietarissa sijaitsevan laitoksen tehtävänä on tukea Venäjän valtaapitäviä nettikeskusteluissa käyttäen verkkokeskusteluissa valehenkilöllisyyksiä.

Facebook poisti 70 käyttäjätiliä sekä 138 Facebook-sivua. Lopetettujen Instagram-käyttäjätilien määrä oli 65. Valtaosa sivuista oli venäjänkielisiä, eli ne oli suunnattu pääasiassa venäläisille ja muiden maiden venäjänkielisille ihmisille.

Facebookin turvallisuuspäällikkö Alex Stamos sanoo yhtiön blogissa poistamiseen johtaneen operaation kestäneen kuukausia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– IRA on toistuvasti käyttänyt monimutkaisten väärennettyjen tilien verkostoa pettääkseen ja manipuloidakseen Facebookia käyttäviä ihmisiä, mukaan lukien ennen Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleja, niiden aikana sekä niiden jälkeen, Stamos kertoo.

– Tämän takia emme halua heitä Facebookiin.

Yhdysvallat nosti helmikuussa syytteet 13 venäläistä henkilöä sekä kolmea yhtiötä vastaan yrityksistä vaikuttaa USA:n presidentinvaaleihin. Syytettyihin yrityksiin kuuluu myös Pietarin trollitehdas, josta syytteen mukaan jaettiin yhteisöpalveluissa muun muassa Trumpia tukevia mainoksia ja viestejä.

Facebookia on puolestaan syytetty kyvyttömyydestä estää vieraan vallan toiminta palvelussaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poistetuilla tileillä ja sivuilla kommentoitiin muun muassa venäläistä ja kansainvälistä politiikkaa sekä markkinoitiin venäläistä kulttuuria ja matkailua muun arkipäiväisemmän sisällön lisäksi.

Stamosin mukaan poistopäätöstä ei kuitenkaan tehty tilien ja sivujen jakaman sisällön perusteella, vaan pääsyynä oli se, että kaikkia poistettuja tilejä hallinnoi käytännössä yksi laitos. Facebook on kuitenkin tarkoitettu yksittäisten ihmisten, yritysten ja järjestöjen keskinäiseen viestintään piilottamatta todellista henkilöllisyyttään tai taustaansa, Stamos korostaa.

Hänen mukaansa Facebook aikoo jatkossa poistaa jokaisen venäläiseen internetin tutkimuskeskukseen liittyvän tilin. Stamos arveleekin, että tilejä löydetään vielä lisää.