Digitoday

K-18-peliarvostelu: Far Cry 5 on raaka, julma, kaunis ja karu tarina – sekä erinomainen peli

Julkaistu:

Peliarvostelu
Far Cry 5 edustaa alkuvuoden parasta pelitarjontaa. Isoon maailmaan on helppo uppoutua tuntikausiksi, sillä pelattavaa riittää.
Avoimen maailman pelit eli hiekkalaatikkopelit ovat nousseet GTA-pelisarjan myötä isoon suosioon. Pelistudio Rockstar ei ole kuitenkaan ainoa kovis hiekkalaatikolla. Yksi merkittävimmistä on ranskalainen pelijulkaisija Ubisoft, jonka Far Cry -pelisarja on tahkonnut mukavia lukuja.

Far Cry 5 ravistelee sarjan perinteitä, sillä nyt ollaan Yhdysvaltain maaperällä ja ammutaan amerikkalaisia.

Lähtöasetelma ei ole kovinkaan kliseinen. Pelaaja heitetään apulaissheriffin housuihin, kun tämä lähtee sheriffin ja liittovaltion poliisin kanssa pidättämään uskonnollisen kultin johtajaa.

No, eihän se kovin hyvin mene. Kiinniotto-operaatio menee pieleen majesteetillisissa mittasuhteissa, ja sen jälkeen alkavat aseet puhua. Muut poliisit päätyvät kultin vangeiksi, ja sankarin tehtäväksi jää ensin selvitä hengissä ja sen jälkeen alkaa organisoida vastarintaa fanaatikkoja vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tehtäviä moneen lähtöön

Avoimen maailman pelien tapaan tarjolla on pääjuonta edistäviä tehtäviä sekä sivupuuhastelua, joista osa on melkoisia huumoripläjäyksiä. Ohjelmassa on perinteisen ammuskelun ja hiiviskelyn ohella autoilua, lentelyä, metsästystä, kalastusta, sytkärinetsintää, muikeita palkintoja tuovia puzzleja ja jopa sonninkuohintaa.

Pääjuonen tehtävät voi pelata vapaassa järjestyksessä, mikä on hyvä asia. Välillä vastaan tulee pääjuoneen liittyviä tehtäviä, jotka on pakko suorittaa siinä ja nyt. Niissä avoin maailma muuttuu putkijuoksuräiskinnöistä tutuiksi tehtäviksi, joita tahkotaan tallennuspisteisiin palataan niin kauan, että tehtävä on läpi.

Pääjuoni nojautuu Raamatun ilmestyskirjan profetiaan seitsemästä sinetistä ja neljästä maailmanlopun ratsastajasta. Nämä kietoutuvat Eden’s Gate -lahkon, tämän johtajan Joseph Seedin ja tämän neljän apulaisjohtajan persooniin ja tekemisiin.

Hahmoihin ei saada suuren suurta syvyyttä, ja viholliset ovat täysin demonisoituja – vaikea olisi muuta kuvitellakaan, sillä amerikkalaispelaajia voisi olla vaikea saada muuten tarttumaan peliin.

Enemmän luonnetta ja särmää löytyy pelin tietokoneen ohjaamista sivuhahmoista, jotka toimivat taistelijaparin toisena puolikkaana. Hahmot vaihtelevat monenlaisista punaniskoista puumaan ja karhuun. Kaikilla on omat vahvuutensa ja ne soveltuvat eri tilanteisiin.

Keksitty Hopen piirikunta Montanan osavaltiossa on maailmana viihdyttävä paikka. Punaniskaisuus tulee iholle lämpimän humoristisesti ja on tervetullutta vaihtelua usein nähtyihin pelimaailmoihin.

Kahdestaan on kivempaa

Juonta moninpelinä pelattaessa apuriksi tulee oikea ihminen. Kaikki tehtävät on mahdollista pelata yhdessä kaverin kanssa, mutta valitettavasti ainoastaan peliä isännöivän pelaajan juoni etenee. Vieras saa kyllä hahmonkehityspisteet ja saavutukset, mutta joutuu pelaamaan tehtävät itse ne läpäistäkseen.

Tämä on iso harmi, mutta tavallaan ymmärrettävää. Koska pelin pääjuoni astuu välillä yllättävilläkin tavoilla mukaan kuvioihin, sitä sieltä täältä edistävän pelaajan juonenkuljetus rikkoutuisi. Tämä ei kuitenkaan vähennä yhdessä koheltamisen hauskuutta. Tehtävien suorittaminen on nimittäin verrattoman hauskaa ja peli tuottaa välillä erinomaisen viihdyttäviä ja näyttäviä hetkiä.

”Klassiset” monipelitilat, eli deathmatch ja kumppanit, löytyvät hieman harhaanjohtavasti Arcadeksi nimetyssä pelitilassa. Se on pääpelistä irrallinen, erillisiin karttoihin perustuva räiskintäpelitila, jossa – noh – räiskitään yksin tai seurassa.

Hyvä peli, paljon verta

Pelin hahmonkehitys on vähän kaksipiippuinen juttu. Hahmon kykyjä parannellaan hiljalleen putoilevilla pisteillä. Hahmoa voi viedä haluamaansa suuntaan, salamurhaaja-hiippailijaksi, rymistelijäksi, eräjormaksi tai apureihinsa luottavaksi pomoksi. Ominaisuusparannuksia voi onneksi yhdistellä vapaasti kaikista luokista. (Vinkki: Tiirikointitaito kannattaa hankkia varhaisessa vaiheessa.)

Esineiden kustomointi on ominaisuus, joka ei välttämättä kaikkia miellytä. Esimerkiksi polttopullojen virittely liimautuviksi ja eri ammustyyppien välillä kikkailu on näpertelyä, joka vie turhan paljon aikaa ja vaivaa.

Peli on ulkonäöltään kaunis, kuten megaluokan tuotannon pitääkin olla. 4K-näytön omistajat pääsevät riemuitsemaan niin pc:llä, Playstation 4 Prolla kuin Xbox One X:llä. Peli pyörii myös konsolien perusversioilla.

Ja todettakoon vielä: Peliä ei saa myydä alle 18-vuotiaille, ja siihen on syy. Väkivalta on monimuotoista ja graafisesti näyttävää. Peliväkivallan vastustajat löytävät Far Cry 5:stä helposti monenmoista näytemateriaalia.

Pelinä se on puolestaan erinomaisen hyvä ja viihdyttävä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Napakymppi-parin voittomatka oli täysi floppi – herra X ei lähtenyt reissuun ollenkaan: ”En ymmärrä, miten ne arpoo nuo parit”

  2. 2

   Sebastian Vettelin F1-autosta löytyi salainen vipu – tätä ei ole Räikkösen Ferrarissa

  3. 3

   Lentoemäntä Martina, 29, muuttui vuodessa täysin – vaaleaverikön uusi ulkonäkö lyö ällikällä: ”Halusin tulla aidoksi afrikkalaiseksi naiseksi”

  4. 4

   Juha tarkasteli tulvivaa kotikyläänsä – sitten kaverin päähän pälkähti idea

  5. 5

   Napakympin neiti X:n ja herra C:n yhteinen taival alkoi lupaavasti: antoivat toisilleen suukon – näin kävi yhteisellä matkalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Marja toteutti unelmansa – muutti Suomen pienimpään kaupunkiin vanhaan kauppakeskukseen

  2. 2

   Koulutyttöä puukotettiin 37 kertaa – yksi Ison-Britannian pitkäkestoisimmista murhamysteereistä ratkesi 26 vuoden jälkeen

  3. 3

   TMZ: Avicii vietti aikaa jahdilla vain päivää ennen kuolemaansa – poseerasi kuvassa hyväntuulisena juoma kädessään

  4. 4

   Hymy palasi Olli Lindholmin kasvoille rankan vuoden jälkeen – yllättävä harrastus pitää tähden kunnossa: ”Monia varmaan naurattaa...”

  5. 5

   Tuhannet linnut tärvelivät saarta: Vuokraturvan toimitusjohtaja keksi tehokkaan keinon antaa häätö merimetsoille

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  5. 5

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  6. Näytä lisää