Digitoday

Tämä viritys kannattaa tehdä: Suojaa Facebookin nuuskinnalta, ei estä käyttöä

Julkaistu:

Facebook
Firefox-selaimella voi nyt rajoittaa nettiselailunsa joutumista Facebookin tietoon.
Firefoxia kehittävä Mozilla-säätiö on julkaissut ajankohtaisen lisäosan nettiselaimeensa. Facebook Container eli vapaasti suomennettuna Facebook-säiliö eristää Facebookin toiminnan muusta selaimesta. Tarkoituksena on estää yhdellä selaimen välilehdellä auki olevaa Facebookia seuraamasta muilla välilehdillä tapahtuvaa surffausta.

Lisäosa asennetaan klikkaamalla yllä olevaa linkkiä ja valitsemalla ”add to Firefox”. Jos käytät Firefoxia useammalla laitteella, lisäosa on asennettava kaikkiin erikseen.

Facebook tallentaa tiedot nettiselailustasi, kun käyt muilla verkkosivustoilla samalla kun pidät Facebookia auki selaimen yhdellä välilehdellä.

Asennuksen jälkeen joudut kirjautumaan uudestaan Facebookiin, mutta tällä kertaa palvelu avautuu säiliön sisällä. Lisäosa myös poistaa Facebookin selaimeen tallentamat evästeet.

Jos avaat Facebookin kautta linkin jollekin muulle verkkosivustolle, se aukeaa säiliön ulkopuolella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos kuitenkin käytät Facebookin Share/Jaa-linkkiä jollain verkkosivustolla, se avautuu säiliön sisällä, ja tieto toiminnastasi välittyy Facebookille.

Säiliön takia monien verkkosivujen käyttämät Facebook-kommentoinnit ja tykkäykset lakkaavat toimimasta, koska lisäosan tarkoitus on tosiaan erottaa selaimen muu toiminta Facebookista.

Mozilla korostaa, että lisäosa ei pysty poistamaan Facebookilta tietoa, jota se on kerännyt jo aiemmin. Facebook saa luonnollisesti myös kaiken sen tiedon, mitä itse jaat Facebookin sisällä.

Mozilla myös vakuuttaa, ettei se kerää mitään tietoa Facebook Container -lisäosan kautta. Mozilla saa ainoastaan tietää, kun sovellus asennetaan tai poistetaan.

Facebookin tiedonkeruun nettiselailusta voi estää myös ilman lisäosaa. Tällöin Facebookia on käytettävä jatkuvasti jollain tietyllä selaimella, esimerkiksi Microsoftin Edgellä, kun taas kaikkeen muuhun nettisurffailuun käytetään toista selainta, esimerkiksi Firefoxia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt