Facebookilla edessä suuri muutos: Paljastaako yhtiö käyttäjien varjoprofiilit? - Digitoday - Ilta-Sanomat

Facebookilla edessä suuri muutos: Paljastaako yhtiö käyttäjien varjoprofiilit?

Tietosuojaviranomaiset aikovat tutkia yrityksiä tarvittaessa kotietsintälupien kanssa, jos nämä eivät kerro, mitä tietoja käyttäjistä on tallennettu.

27.3.2018 7:00

Facebook-verkkopalvelun tapaan kerätä tietoja käyttäjistään voi olla edessä merkittäviä muutoksia parin kuukauden päästä. Toukokuun 25. päivä EU-maissa voimaan tuleva tietosuoja-asetus rajoittaa yritysten oikeuksia tallentaa ja käsitellä asiakkaidensa ja käyttäjiensä tietoja.

Facebook vakuuttaa, että se sitoutuu noudattamaan asetusta, joka antaa käyttäjille muun muassa mahdollisuuden ladata kaikki palveluun tallentamansa tiedot. Facebookin käyttäjät voivat jo nyt ladata tietonsa palvelun verkkosivuilta.

Facebookin väitetään keräävän käyttäjistään kuitenkin paljon tietoja, joita se ei heille paljasta. Palvelun epäillään tallentavan esimerkiksi paikkatietoja ja muiden käytyjen verkkosivujen osoitteita. Lisäksi Facebook kerää Yhdysvalloissa muista tietolähteistä tietoja esimerkiksi käyttäjien luottokorttihankinnoista. Näitä niin sanottuja varjoprofiileja Facebook käyttää mainonnan kohdentamiseen, mutta ei paljasta niitä käyttäjille.

– Ei nytkään saa valehdella kuluttajille, mutta tietosuoja-asetus tulee entisestään korostamaan tätä, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

– Valvontaviranomaisten yksi tehtävä on katsoa, toimivatko yritykset niin kuin ne kertovat toimivansa, hävittävätkö ne käyttäjien tiedot silloin kun väittävät niin tekevänsä.

Aarnio odottaa, että tutkimukset voivat olla hankalia, ja saattavat sitoa paljon henkilöstöä.

– Ei siinä näköjään auta muu kuin mennä paikan päälle ja katsoa mitä tietokannassa löytyy.

Britannian viranomaiset hankkivat viime viikolla oikeudelta kotietsintäluvan analyysiyhtiö Cambridge Analytican toimitiloihin, ja iskivät yhtiön tiloihin viime perjantaina.

Britannian tietosuojavaltuutettujen tavoitteena on selvittää, mitä kaikkea tietoa Facebook-käyttäjistä on yhtiöllä, jonka epäillään manipuloineen esimerkiksi vuoden 2016 presidentinvaalien alla yhdysvaltalaisia äänestäjiä muun muassa kohdennetuilla mainoksilla. Britanniassa on esitetty väitteitä, joiden mukaan Cambridge Analytica olisi vaikuttanut äänestäjiin Britannian EU-eron kannattajien palkkaamana.

Uhkana satojen miljoonien sakot

Tietosuoja-asetus eli GDPR (General Data Protection Regulation) yhtenäistää EU-maiden lakeja, antaa verkkopalveluiden käyttäjille uusia oikeuksia ja tarjoaa viranomaisille keinoja puuttua sääntöjä rikkovien yritysten toimintaan.

– Esimerkiksi Googlen kohdalla vakiovastaus on ollut ”Google on amerikkalainen yhtiö”, Aarnio kertaa.

– Jatkossa tällaisilla väitteillä ei ole enää arvoa.

Tietosuoja-asetuksen mukaan myös yhdysvaltalaisten yritysten ja verkkopalvelujen tulee noudattaa EU-asetuksia, jos niillä on toimintaa Euroopassa.

– On minusta tärkeää, että me viranomaiset voimme jatkossa puuttua yrityksen toimintaan, jos sillä on vaikutuksia eurooppalaisiin, vaikka yritys ei olisikaan virallisesti sijoittunut mihinkään EU-maahan, Aarnio sanoo.

Uhkana sääntöjen rikkomisesta ovat sakot. Suurimmillaan sakot voivat olla neljä prosenttia yrityksen vuosittaisesta maailmanlaajuisesta tuotosta. Sakot voivat nousta miljooniin, sillä esimerkiksi Facebookin viime vuoden tulot nousivat yli 20 miljardiin dollariin, mistä neljä prosenttia olisi 800 miljoonaa dollaria eli noin 650 miljoonaa euroa.

EU:n tietosuojaviranomaiset tekevät jatkossa myös aiempaa enemmän yhteistyötä. Tiettyä yritystä tai tapausta hoitavat jatkossa yleensä sen maan viranomaiset, jossa yrityksen päätoimipaikka tai vastuullinen yksikkö sijaitsee.

Facebookin tapauksessa vastuuta on jo langennut varsinkin Irlannin, Britannian, Hollannin ja Ranskan viranomaisille. Britannian viranomaiset aikovat tiedottaa Cambridge Analytican tutkintojen etenemisestä muun Euroopan tietosuojaviranomaisille seuraavan kerran laajemmin 10. huhtikuuta pidettävässä kokouksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?