Facebook ja Cambridge Analytica halutaan oikeuteen tietovuodosta

Facebookia ja Cambridge Analyticaa haastetaan oikeuteen miljoonien käyttäjien tietojen vuotamisesta ja luvattomasta käytöstä.

23.3.2018 16:13

Facebookia vastaan on nostettu ainakin kaksi oikeuskannetta tapauksesta, jossa Cambridge Analytica käytti väärin 50 miljoonan amerikkalaisen Facebook-käyttäjän tietoja.

Asiasta kertoo esimerkiksi Ars Technica. Kanteet on nostettu eri lähtökohdista, eikä niiden menestys ole taattu kaikissa tapauksissa.

Yhdessä kanteista Marylandissa asuva nainen haluaa edustaa kaikkia niitä Facebook-käyttäjiä, joiden henkilökohtaisia tietoja Cambridge Analytica käytti ilman lupaa tai valtuudet ylittäen. Mutta ongelma on, ettei hän missään kohtaa kannettaan todista kuuluvansa niihin 50 miljoonaan, joiden tietoja käytettiin.

Toisessa kanteessa asialla on Facebookin osakkeenomistaja, joka sanoo ostaneensa osakkeita korotettuun hintaan. Hänen mukaansa Facebook antoi vääriä lausuntoja, kun se ei paljastanut tietovuotoa. Kun asia paljastui viime viikolla, hän ja monet muut menettivät rahaa osakekurssin pudotessa.

Kolmannen kanteen takana on professori David Carroll ja siinä kohteena ei ole Facebook, vaan Cambridge Analytica. BBC:n mukaan Carroll haluaa Cambridge Analytican luovuttavan kaikki häntä koskevat tiedot ja kertovan, miten se päätyi hänestä tehtyyn äänestäjäprofiiliin, jossa hänet luokiteltiin muun muassa oletetun puoluekannan mukaan.

Tällä kanteella voi olla toistaiseksi nostetuista eniten merkitystä, sillä se voi toimia ennakkotapauksena siitä, miten yritykset keräävät dataa ihmisistä.

Carroll on selvittänyt syitä kanteelleen Motherboard-lehdessä. Hänen mukaansa voitto olisi hyödyllinen kaikille.

– Jos voitan, voin näyttää maailmalle äänestäjätiedoston, jossa on 5000 yhtiön [minusta] keräämää datakohtaa. Voin näyttää muille, mistä tämä tieto on peräisin, kuinka tietoja voi pyytää itse ja kuinka siitä voi irtautua. Jos voitan, kaikki voittavat, Carroll kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?