Digitoday

Tästä tulee iso rähinä: YouTube alkoi rajoittaa asevideoita

Julkaistu:

YouTube
YouTube tiukentaa sääntöjään ampuma-asevideoista.
Google tekee YouTube-videopalveluunsa muutoksen, joka on synnyttänyt vastalauseiden myrskyn. YouTuben uudet ehdot kieltävät erilaiset asevideot.

Virallisen ohjeartikkelin mukaan kiellettyjä ovat muun muassa videot, joiden tarkoituksena on myydä tuliaseita tai niiden lisäosia suoraan esimerkiksi henkilöltä henkilölle. Myös linkit tuotteita myyville verkkosivuille on kielletty, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia kanaville, joita alan yritykset sponsoroivat.

YouTube kieltää myös ohjeiden antamisen muun muassa tuliaseiden, panosten ja kotitekoisten vaimentimien tekemiseen. Tämä koskee myös kertatuliaseiden muuttamista automaattisiksi. Katsojille ei myöskään saa näyttää, miten näitä lisäosia tai muutoksia asennetaan aseisiin.

30 päivää aikaa

Linjauksen arvostelu on jo alkanut. Uutisen tekohetkellä 111 kommenttia käsittäneessä Reddit-ketjussa pelätään sensuurin laajenevan entisestään, ja että uudet ehdot ovat vasta ensimmäinen askel.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Miksi ihmiset ovat täällä niin passiivisia? "On ok, jos he kieltävät muutaman kanavan." Ei, se ei ole ok hitto soikoon. Tämä on viettävä pinta. Ihmiset antavat heille periksi tuuman, ja seuraavaksi he koputtavat sinun oveesi, Reddit-kommentoija Azrael55 kirjoittaa.

Verkkosivusto Outdoorhub kertoo aseaiheisen verkkomedian Full30:n pelkäävän YouTube-kanavansa puolesta.

– Tämä on todella pahaa. Lukekaa tämä huolellisesti pari kertaa ja sisäistäkää se. Kolmannes videoistani tai useampikin pitää poistaa. Jos niitä ei poista 30 päivän kuluessa, kanava poistetaan ehtojen rikkomisen takia, Full30:n Tim Harmsen tulkitsee Facebook-viestissään.

– Olen shokissa, Harmsen jatkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiettävästi muutos siis koskee jo olemassa olevaa sisältöä, ei vain uusia videoita. Full30:n kanava oli uutisen tekohetkellä tyhjää täynnä. Syystä ei ole selvyyttä.

On epäselvää, liittyykö muutos YouTuben viime aikoina saamaan laajempaan kritiikkiin muun muassa lasten vaarantamisesta ja altistamisesta haitalliselle sisällölle ja muille väärinkäytöksille. Tai toisaalta Yhdysvalloissa kuumana käyvään keskusteluun kouluampumisista.

Palvelusta ehdittiin poistaa jo kokonaan yksi asekanava, Spike’s Tactical. YouTube kertoi sittemmin Bloombergille, että kyseessä oli virhe.

Asiaan on saanut erikoisemman käänteen. The Next Web kertoo, että InRangeTV-asekanava on siirtänyt sisältönsä aikuisviihdepalvelu PornHubiin.