Digitoday

Tästä tulee iso rähinä: YouTube alkoi rajoittaa asevideoita

Julkaistu:

YouTube
YouTube tiukentaa sääntöjään ampuma-asevideoista.
Google tekee YouTube-videopalveluunsa muutoksen, joka on synnyttänyt vastalauseiden myrskyn. YouTuben uudet ehdot kieltävät erilaiset asevideot.

Virallisen ohjeartikkelin mukaan kiellettyjä ovat muun muassa videot, joiden tarkoituksena on myydä tuliaseita tai niiden lisäosia suoraan esimerkiksi henkilöltä henkilölle. Myös linkit tuotteita myyville verkkosivuille on kielletty, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia kanaville, joita alan yritykset sponsoroivat.

YouTube kieltää myös ohjeiden antamisen muun muassa tuliaseiden, panosten ja kotitekoisten vaimentimien tekemiseen. Tämä koskee myös kertatuliaseiden muuttamista automaattisiksi. Katsojille ei myöskään saa näyttää, miten näitä lisäosia tai muutoksia asennetaan aseisiin.

30 päivää aikaa

Linjauksen arvostelu on jo alkanut. Uutisen tekohetkellä 111 kommenttia käsittäneessä Reddit-ketjussa pelätään sensuurin laajenevan entisestään, ja että uudet ehdot ovat vasta ensimmäinen askel.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Miksi ihmiset ovat täällä niin passiivisia? "On ok, jos he kieltävät muutaman kanavan." Ei, se ei ole ok hitto soikoon. Tämä on viettävä pinta. Ihmiset antavat heille periksi tuuman, ja seuraavaksi he koputtavat sinun oveesi, Reddit-kommentoija Azrael55 kirjoittaa.

Verkkosivusto Outdoorhub kertoo aseaiheisen verkkomedian Full30:n pelkäävän YouTube-kanavansa puolesta.

– Tämä on todella pahaa. Lukekaa tämä huolellisesti pari kertaa ja sisäistäkää se. Kolmannes videoistani tai useampikin pitää poistaa. Jos niitä ei poista 30 päivän kuluessa, kanava poistetaan ehtojen rikkomisen takia, Full30:n Tim Harmsen tulkitsee Facebook-viestissään.

– Olen shokissa, Harmsen jatkaa.

Tiettävästi muutos siis koskee jo olemassa olevaa sisältöä, ei vain uusia videoita. Full30:n kanava oli uutisen tekohetkellä tyhjää täynnä. Syystä ei ole selvyyttä.

On epäselvää, liittyykö muutos YouTuben viime aikoina saamaan laajempaan kritiikkiin muun muassa lasten vaarantamisesta ja altistamisesta haitalliselle sisällölle ja muille väärinkäytöksille. Tai toisaalta Yhdysvalloissa kuumana käyvään keskusteluun kouluampumisista.

Palvelusta ehdittiin poistaa jo kokonaan yksi asekanava, Spike’s Tactical. YouTube kertoi sittemmin Bloombergille, että kyseessä oli virhe.

Asiaan on saanut erikoisemman käänteen. The Next Web kertoo, että InRangeTV-asekanava on siirtänyt sisältönsä aikuisviihdepalvelu PornHubiin.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Poliisilla takaa-ajotilanne Oulunsalossa: Useita loukkaantui kolarissa, tie 816 kokonaan poikki

 2. 2

  Petrin riistakamera ikuisti todella harvinaisen vieraan idästä – ”Olihan se onnenkantamoinen”

 3. 3

  Linnanmäen tulevaan vuoristorataan pääsee rahalla jonon ohi

 4. 4

  Näin Fortumia on loattu Venäjällä - ”Juonii Suur-Suomea, voi katkaista tahallaan lämmöt, toimii Naton apurina...”

 5. 5

  Näin luet matkalaukun tunnistetarraa – paljastaa ”tasosi” matkustajana

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 2. 2

  Muurari teki salaojaremontin ennen talonsa myyntiä – sai 330 000 euron laskun salaisen virheen takia

 3. 3

  Prinsessa Sofia kohautti tyköistuvassa yläosassa – ulkomaillakin ällistyttiin: ”Ihan kuin malli!”

 4. 4

  Sometähti jakoi kuvia ”sugar daddyn” kustantamasta luksuksesta – totuus paljastui, kun poliisi sai kaunottaren rysän päältä kiinni

 5. 5

  Darude järkyttyi 8-vuotiaan poikansa kertomasta ilmiöstä – pureva tilitys muille vanhemmille: ”Puheet liikkuvat päähän ampumisessa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää