”On aika” – WhatsAppin perustaja kehottaa deletoimaan Facebookin

Facebookin omistaman WhatsAppin perustaja kehottaa lopettamaan Facebookin käytön.

21.3.2018 10:22

Arvostelu Facebookia kohtaan on kiihtynyt sen jälkeen, kun tieto analytiikkayritys Cambridge Analytican toiminnasta levisi julkisuuteen. Yhtiö on kerännyt Facebookista noin 50 miljoonan käyttäjän tiedot, joiden perusteella se muun muassa suuntasi ihmisille Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjassa Donald Trumpia suosivia räätälöityjä mainoksia.

  • Alla olevalla videolla kerrotaan Cambridge Analytican toimintatavoista.

Arvostelijoiden joukkoon on nyt liittynyt myös Facebookin ostaman WhatsApp-palvelun toinen perustaja Brian Acton, joka Twitter-viestissään kehotti lopettamaan Facebookin käytön. Acton totesi ”nyt on aika” ja lisäsi twiittiin #deletefacebook-tunnisteen. Hashtagilla viitataan Facebook-sovelluksen tai tilin poistamiseen.

Facebook osti WhatsAppin 19 miljardilla dollarilla vuonna 2014. Acton jätti yhtiön viime vuoden lopulla.

Facebook vakuutti aluksi, ettei se aio yhdistää Facebookin ja WhatsAppin käyttäjätietoja, mutta on viime aikoina pyrkinyt tekemään juuri niin.

Yhdysvaltojen kauppakomissio on ilmoittanut, että se aikoo tutkia, onko Facebook rikkonut vuonna 2011 tehtyä käyttäjätietojen yksityisyyttä koskevaa sopimusta. Facebook on mahdollistanut Cambridge Analytican tekemän laajan käyttäjäurkinnan, mutta myöhemmin vaati analyysiyhtiötä tuhoamaan tiedot. Facebook ei kuitenkaan mitenkään valvonut tai tarkistanut, että tiedot oli poistettu.

Salaa kuvatut videot paljastivat likaiset keinot

Cambridge Analytica on kohun keskellä myös brittiläisen Channel 4 -kanavan salaa kuvaaman dokumenttisarjan takia. Yhtiön johtajat kehuivat videolla muun muassa olleensa ratkaisevassa osassa Trumpin vaalivoiton takana.

Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja Alexander Nix kertoi yhtiön muun muassa käyttäneen prostituoituja ja lahjontaa houkutellakseen asiakkaidensa vastustajia ansaan. Tilanteista on kuvattu salaa videoita, jotka on julkaistu verkossa.

Cambridge Analytica on pidättänyt Alexander Nixin virastaan Channel 4:n dokumenttien tultua julki. Yhtiön mukaan toimitusjohtajan lausunnot eivät vastaa yhtiön arvoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?