Trumpin kampanjaa avustaneen datayhtiön johtaja kehuskeli salavideolla likaisilla tempuilla: seksiansoja, valeuutisia, lahjontaa...

Britannian tietosuojaviranomainen haluaa tutkia Facebook-skandaalin keskiössä olevan tietoanalyysiyhtiön.

Presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaa avustaneen Cambridge Analytican toimitusjohtaja Alexander Nix jäi kiinni kyseenalaisista puheista.

Presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaa avustaneen Cambridge Analytica -yhtiön skandaali laajeni maanantaina, kun brittiläinen Channel Four -kanava julkaisi yhtiön toimitusjohtajan kanssa käydyistä keskusteluista kuvattuja salavideoita. Niillä toimitusjohtaja Alexander Nix kehuskelee erittäin kyseenalaisilla ja jopa laittomilla keinoilla, joita yhtiö voisi tarjota asiakkailleen vaalikampanjoissa.

Cambridge Analytica on puolustautunut sanomalla, että salavideoilla kuullut kommentit on irrotettu asiayhteydestään. Nixin kuullaan videoilla myös toteavan, että hän puhuu vain teoreettisesti. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että kyseenalaisia keinoja olisi käytetty.

Skandaali käynnistyi viikonloppuna, kun paljastui, että Cambridge Analytican epäillään käyttäneen luvattomasti noin 50 miljoonan Facebookin käyttäjän tietoja. Yhtiö kiistää jyrkästi, että se olisi kerännyt käyttäjätietoja Facebookin ehtojen vastaisella tavalla tai hyödyntänyt niitä Trumpin kampanjassa.

Presidentti Donald Trumpin taustavoimat käyttivät Cambridge Analytican palveluja vuoden 2016 presidentinvaalikampanjassa.

Britannian itsenäinen tietosuojaviranomainen ICO hakee oikeudelta lupaa tutkia yhtiön tietokoneserverit. Tietosuojaviranomaisen mukaan yhtiö ei ole toimittanut vapaaehtoisesti viranomaisen pyytämiä tietoja. ICO:n johtaja Elizabeth Denham arvioi, että Cambridge Analytica on ollut ”yhteistyöhaluton”, kun ICO pyysi siltä pääsyä serverien tiedostoihin.

Facebook-käyttäjien tietoja on voitu käyttää kohdennettuun vaalimainontaan jonkun ehdokkaan hyväksi, mitä pidetään erittäin tehokkaana vaikutuskeinona. Sellainen ei sinänsä ole rikollista, mutta luvaton tietojen keruu ja säilytys sen sijaan on.

”Tyttöjä ehdokkaan kotiin”

Epäilyjä uusista laittomuuksista nousee esiin myös Channel Fourin nauhoituksista, joissa toimitusjohtaja Nix kertoo Cambridge Analytican voivan mustamaalata kilpailevia ehdokkaita muun muassa väärennetyillä lahjussyytöksillä ja palkkaamalla prostituoituja viettelemään heitä. Nix kertoi taktiikoista Channel Fourin toimittajille, jotka esiintyivät mahdollisena yhtiön tulevana asiakkaana.

Alexander Nix oli brittiparlamentin komitean kuultavana niin sanotuista valeuutisista helmikuussa.

Nix vaikuttaa muun muassa kehuskelevan niin sanotuilla valeuutisilla, joilla voidaan murentaa luottamusta vastapuoleen.

– Se kuulostaa kamalalta, mutta asioiden ei välttämättä tarvitse olla tosia, jotta niitä uskotaan, Nix sanoi toimittajille salakuvatulla videolla selostaessaan yhtiönsä tarjoamia palveluja.

Nix sanoi yhtiöllä olevan toimintaa vaalikampanjoissa ympäri maailmaa. Hän myös luetteli joukon keinoja, joilla vaaleja voidaan manipuloida.

– Me voimme tarjota ehdokkaalle suurta rahasummaa kampanjan rahoittamiseksi, me voimme filmata kaiken, sutata hänen kasvonsa ja ladata filmin nettiin, Nix kehui salakuvatulla videolla.

– Tällainen taktiikka on hyvin tehokas videotodiste korruptiosta.

Lahjusten tarjoaminen luottamustehtäviä hoitaville henkilöille on rikos sekä Britannian että Yhdysvaltojen lainsäädännön mukaan.

Cambridge Analytican toimistotilat sijaitsevat tässä rakennuksessa Lontoossa.

– Me voimme lähettää tyttöjä ehdokkaan kotiin, meillä on kaikenlaista toimintaa, Nixin kuullaan lisäksi sanovan viittauksena seksiansoihin.

Hän ei sano suoraan, että yhtiö käyttäisi näitä keinoja. Toisaalla hän kuitenkin kertoo, että yhtiöllä olisi käytössään entisiä Britannian ja Israelin tiedustelupalveluiden agentteja, jotka ovat taitavia kaivamaan törkyä poliittisista vastustajista.

– Älkää kiinnittäkö niin paljon huomiota siihen mitä sanon, koska annan vain esimerkkejä siitä, mitä voidaan tehdä, mitä on tehty, Nix sanoo.

Channel Fourin paljastusten jälkeen yhtiö puolustautui syyttämällä brittikanavaa epäeettisestä toiminnasta ja väitti, että Nix oli johdateltu puhumaan kyseenalaisista vaikutuskeinoista.

Skandaali riepottelee Facebookia

Cambridge Analytican toimintaa tutkitaan parhaillaan kahdella mantereella. Britanniassa tutkitaan sen osuutta sekä Brexit-kampanjaan että tietosuojarikeväitteisiin. Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkijat ovat kuulleet yhtiön edustajia, sillä Cambridge Analytican taustalla uskotaan olevan myös venäläisiä. Yhtiön suurrahoittaja on Trumpia tukeva miljardööri Robert Mercer.

Lisäksi tutkittavana on yhteisöpalvelujätti Facebookin toiminta.

Facebook ilmoitti viikonloppuna sulkevansa Cambridge Analytican ja siihen kytkeytyneiden henkilöiden tilit, koska heidän epäillään keränneen noin 50 miljoonan Facebookin käyttäjän tiedot ja käyttäneen niitä luvattomasti. Skandaali on ryvettänyt Facebookin mainetta ja syöksi yhtiön pörssikurssin seitsemän prosentin laskuun maanantaina.

Pörssissä ja julkisuudessa riepoteltu Facebook ilmoitti palkanneensa tutkimusyhtiön selvittämään, miten väärinkäytettyjä käyttäjätietoja on käsitelty. Tietoja kerättiin alun perin persoonallisuustestien varjolla, mutta niitä luovutettiin käyttäjäsääntöjen vastaisesti kolmansille osapuolille. Viikonloppuna kävi ilmi, että väärin perustein kerättyjä tietoja ei ollut tuhottu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?