Tätä laajakaistan hintojen lasku todellisuudessa tarkoittaa – jopa 80 prosentin alennus ei siirry kuluttajalle

Julkaistu:

Laajakaista
Viestintäviraston hintarajoitukset tavoittavat kuluttajat kiertotietä ja silloinkin vain pienen osan heistä.
Viestintävirasto määräsi torstaina valokuituyhteyksien hintakatot Elisalle, Telialle ja DNA:lle. Kyse on tarkalleen ottaen niin sanotuista kuitutilaajayhteyksistä, jotka koskevat operaattoreita. Kolmen kuukauden päästä operaattorit saavat laskuttaa kilpailijoiltaan enimmillään 80 prosenttia nykyistä vähemmän kuidun vuokraamisesta.

Jutun lopusta löydät tiivistelmän, mistä Viestintäviraston päätöksessä on napakasti ilmaistuna kyse.

Päätös ei koske suoraan kuluttajahintoja, eikä DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen odota nykyisten liittymien halpenevan.

– En usko, että tämä päätös sinällään nykyiseen hintatasoon hirveästi vaikuttaa, Leinonen tiivistää.

Syynä on toimitusjohtajan mukaan se, että nykyiset korkeat vuokrahinnat ovat pitäneet huolta siitä, että vuokraamista ei ole edes juuri harrastettu, eikä kilpailevia liittymiä ole tuotu tarjolle. Nykyiset valokuituliittymät ovat tyypillisesti sen operaattorin toimittamia, joka jo omistaa kuituverkon. Painetta hinnan alentamiseen ei siis ole.

"Suomi on kehitysmaa"

Telian operaattoriliiketoiminnasta vastaava Pasi Mehtonen huomauttaa, ettei Viestintäviraston päätös kosketa kuin vain erittäin pientä osaa suomalaisista. Kyse on ainoastaan valokuituyhteyksistä, jotka vedetään loppuun saakka kotiin.

Markkinoilla on valokuituliittymiä, joissa kuitenkin loppupätkä toimitetaan kotiin kuparin tai tv-kaapelin kautta. Suuri enemmistö suomalaisista kiinteistä laajakaistaliittymistä on tällaisia.

– 95 prosenttia suomalaisista omakotitaloista on joko mobiiliyhteyden tai vanhan kuparin tilaajayhteyden varassa. Tämä päätös ei lainkaan koske niitä. Mitä tulee omakotitalojen kuituyhteyksiin, Suomi on valitettavasti kehitysmaa, Mehtonen sanoo.

– Se, mitä nyt reguloidaan, on markkinana niin pieni, että myös sen vaikutuksesta tulee erittäin pieni.

Kuluttajan kannattaa muistaa, että vaikka oman liittymän nimessä esiintyisi sana valokuitu, se ei välttämättä tarkoita, että yhteys on kuitua koko matkalta.

Suurten kaupunkien kerrostalot ovat yleisimmin niitä, joissa kuitu yltää kotiin asti. Mutta vaikka kotisi lukeutuisi niihin harvoihin Suomessa, joihin kuitu tulee perille saakka, et silti voi odottaa kuukausimaksuusi alennusta.

– Jos kuluttajalla on esimerkiksi 35 euroa kuukaudessa maksava 100 megabitin liittymä paikallisoperaattorilta, joka omistaa paikallisen kuituverkon, ei tämä päätös vaikuta siihen hintaan millään tavalla, DNA:n Jukka Leinonen vahvistaa.

 

En usko, että tämä päätös sinällään nykyiseen hintatasoon hirveästi vaikuttaa.

Maantieteellisiä eroja on. Syrjäseuduille kuitua on vedetty vielä selvästi kaupunkeja vähemmän, mutta nämä alueet ovat tyypillisesti Finnet-yhtiöiden tai valtiollisen Laajakaista kaikille -hankkeen piirissä ja niitä Viestintäviraston päätös enimmäishinnoista ei kosketa.

Viestintäviraston erityisasiantuntijan Aleksandra Partasen mukaan jakoa kaupunkien ja haja-asutusalueiden välillä ei voi edes oikeastaan tehdä, koska saumoja kilpailun parantamiseen on nähtävissä monilla alueilla.

– Edes Espoossa ei ole kaikilla alueilla kuitua saatavissa, Partanen tähdentää.

Kilpailun kautta

Viestintävirasto toivoo kuluttajahintojen laskevan, mutta se tapahtuu ennen kaikkea kilpailun oletetun lisääntymisen kautta.

– Ihan ensimmäisenä tapahtuu se, että kilpailu markkinoilla ylipäätään lisääntyy ja sen seurauksena palvelutarjonta kasvaa. Kun kilpailu on lisääntynyt, hinnat varmasti alenevat, Viestintäviraston Partanen ennustaa.

DNA:n Leinonen on samoilla linjoilla.

– Tämä mahdollistaa sen, että tulee lisää tarjontaa. Ja tämä pidemmällä aikavälillä alentaa hintatasoa, DNA:n Leinonen pohtii.

Partanen katsoo, että vuokrahintojen – siis tilaajayhteysmaksujen – aleneminen väistämättä pakottaa toimijat tehostamaan bisnestään, minkä kautta lopulta myös kuluttajien maksamat hinnat laskevat.

Elisa syyttää Viestintävirastoa ylilyönnistä

Jos Suomi onkin tällä hetkellä vielä kuituyhteyksien kehitysmaa, yrittää Viestintävirasto omalla päätöksellään kylvää markkinoille kasvun siementä. Kaikki eivät kuitenkaan hurraa.

– On ikävää, että Viestintävirasto haluaa säännellä vasta syntymässä olevaa markkinaa kaikkein järeimmällä mahdollisella tavalla, Elisan operaattoriasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Pasi Vanninen harmittelee.

Vannisen mukaan päätös ei ole omiaan kannustamaan kuitupohjaisten laajakaistayhteyksien rakentamista.

Johtaja antaa kuitenkin kuitua käyttäville loppuasiakkaille pienen toivonkipinän.

– Paikoitellen voi olla, että päätös vaikuttaa jonkun verran loppuasiakashintoihin, mutta vaikutus on kyllä aika pieni. En usko, että sellaista liittymää löytyy ainakaan viidestä, kuudesta tai seitsemästä suurimmasta kaupungista, Vanninen miettii.

Jos ja kun hinnat alenevat, se tapahtuu Vannisenkin mukaan juurikin kilpailun lisääntymisen kautta. Suoraa vaikutusta nykyhintoihin ei ole näköpiirissä.

Laajakaistojen tukkihintojen pudotus – tästä on kyse

  • Viestintävirasto pakottaa kolme suurinta teleoperaattoria alentamaan toisiltaan perimiä kuituyhteyksien vuokramaksuja.
  • Kyse ei ole kuluttajahintojen alentamisesta, eikä niihin ole päätöksen takia luvassa nopeita muutoksia.
  • Kuituyhteyksien hinnat voivat laskea tulevaisuudessa, jos kilpailu markkinoilla lisääntyy ja uusia liittymätuotteita tulee saataville.
  • Huomattava enemmistö suomalaisista laajakaistaliittymistä ei edes ole päätöksen piirissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt