Digitoday

Painatko sinäkin F5:tä päivittääksesi verkkosivun? On olemassa tehokkaampi tapa

Julkaistu:

Verkkoselaimet
Sivun uudelleenlataus ei aina näytä sivun tuoreinta versiota. Se onnistuu tietyllä näppäinyhdistelmällä.
Useimmat tietokoneen käyttäjät päivittävät verkkosivun klikkaamalla selaimen uudelleenlatauspainiketta (yleensä ympyränmuotoinen nuoli) tai F5-funktionäppäintä.

Tämä lataa kyllä verkkosivun uudelleen, mutta ei tuo välttämättä esille sivulla tapahtuneita muutoksia. Syynä on se, että selain saattaa noutaa sivun sisällön tietokoneen kiintolevyllä olevasta välimuistista.

Välimuistista latauksen voi ohittaa Firefoxissa ctrl + F5 -näppäinyhdistelmällä eli pitämällä control-näppäin pohjassa F5:n painamisen aikana. Chromessa vastaava yhdistelmä on shift + F5. Tällöin selain noutaa verkkosivun suoraan netistä ja se näkyy täsmälleen sellaisena, kun se on verkossa sillä hetkellä.

Ghacks kertoo, että Chromelle on olemassa vielä kolmaskin tapa. Se edellyttää sitä, että selaimessa avataan kehittäjätila painamalla F12, minkä tunnistaa oikealle avautuvasta teksti-ikkunasta (kehittäjätilan saa suljettua painamalla F12:ta uudelleen). Nyt voit klikata Chromen uudelleenlatauspainiketta hiiren oikealla napilla, jolloin normaalin sivun päivittämisen ohella on tarjolla sivun pakotettu päivitys (eli tiedon noutaminen netistä) sekä jälkimmäinen yhdistettynä välimuistin tyhjennykseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syynä välimuistin käyttöön normaaliolosuhteissa on se, että verkkosivun lataaminen sieltä on nopeampaa kuin verkosta. Lisäksi monissa paikoissa tiedonsiirto on maksullista, ja se säästää nettikustannuksissa.

Jatkuvasti päivittyvät sivut, kuten uutissivustot, on rakennettu sellaisiksi, että ”perinteinen” uudelleenlataus riittää uusimman sisällön näkemiseen.

Safarilla selainikkunan voi ladata uudelleen painamalla pohjaan shift-napin ja klikkaamalla selaimen latauspainiketta. Mac-koneiden Firefoxissa ja Chromessa näppäinyhdistelmä on cmd + shift +r.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt