Valtion sähköpostit pätkivät - Digitoday - Ilta-Sanomat

Valtion sähköpostit pätkivät

Aluksi epäiltiin, että valtiolta kansalaisille tiistaina lähetettyjä sähköposteja on saattanut hukkua Valtorin häiriöiden vuoksi.

15.3.2018 10:45 | Päivitetty 15.3.2018 12:09

Torstaina puolen päivän aikaan saatiin varmistus, että sähköposteja ei ole kadonnut.

Valtion sähköpostit olivat nurin keskiviikkona, kun julkiselle sektorille tietotekniikkapalveluita toimittavan Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin sähköpostijärjestelmä kärsi häiriöistä.

Valtorin toimitusjohtaja Pasi Lehmus kertoi Ilta-Sanomat Digitodaylle, että sähköpostit eivät kulkeneet lainkaan useamman tunnin ajan.

– Päämailimme oli alhaalla. Onhan tämä mänttiä, Lehmus toteaa.

Jo tuolloin hän epäili, että valtiolle lähetettyjä sähköposteja ei pitäisi olla kadonnut.

– Sähköpostipalvelin oli kuitenkin koko ajan hengissä, joten kaiken järjen mukaan kansalaisilta tulleet viestit ovat perillä.

Päinvastaisesta Lehmus ei ollut tuolloin varma. Hänen mukaansa oli mahdollista, että valtiolta kansalaisille lähteneitä posteja olisi kadonnut.

Myöhemmin selvisi, että näin ei kuitenkaan ole.

Näillä näkymin kyse ei ole verkkohyökkäyksestä. Häiriö johtuu mitä ilmeisimmin palvelimien taakkaa jakavan kuormituksentasaajan asentamisesta sähköpostijärjestelmään. Asennukset tehtiin viikonloppuna ja tiistai-iltana.

Valtorin asiakkaana ovat kaikki valtionhallinnon virastot ja laitokset. Se toimittaa palvelut muun muassa pelastuslaitoksille, sairaaloille, tuomioistuimille, eduskunnalle, ja monille oppilaitoksille. Poliisin, Puolustusvoimien ja valtioneuvoston järjestelmät eivät kuitenkaan olleet häiriön piirissä.

Päivitetty klo 12.08: Varmistui, että valtiolta lähetettyjä sähköposteja ei ole kadonnut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?