Nokia-puhelimien vaiettu puoli: Valmistajalle ennätystappiot - Digitoday - Ilta-Sanomat

Nokia-puhelimien vaiettu puoli: Valmistajalle ennätystappiot

Nokia-puhelimia valmistava FIH Mobile toivoo esimerkiksi helmikuun lopulla julkaistun Nokia 8110 4g -puhelimen parantavan myyntimääriä.

Julkaistu: 9.3.2018 10:07

Laadukkaat osat ja kova hintakilpailu rokottivat Nokia-puhelimien valmistajaa.

Nokia-puhelimia valmistava FIH Mobile -yhtiö on kertonut viime vuoden tilinpäätöksessään suurista tappioista, joiden osasyynä ovat juuri Nokia-puhelimet.

Nokia-puhelimia kehittää ja markkinoi suomalainen HMD Global -yhtiö, mutta niitä valmistaa ja jakelee elektroniikkavalmistaja Foxconnin tytäryhtiö FIH Mobile. Microsoft myi FIH Mobilelle Nokia-nimellä tunnettujen peruspuhelinten suunnittelun, tuotannon ja myynnin 350 miljoonalla dollarilla toukokuussa 2016.

FIH Mobile kertoi liikevaihtonsa nousseen viime vuoden aikana jopa 93,6 prosenttia yli 12 miljardiin dollariin. Silti yhtiö teki sille ennätyssuuret 525 miljoonan dollarin tappiot. Kustannuksia lisäsivät Nokia-puhelimien lisäksi myös yhtiön epäonniset sijoitukset.

Liikevaihtoa kasvatti todennäköisesti kiinalainen Xiaomi, jonka puhelimia FIH Mobile myös valmistaa, arvioi uutistoimisto Bloombergin toimittaja Tim Culpan kolumnissaan.

FIH Mobile raportoi saavuttaneensa Euroopassa, eli HMD:n alueella, yli 1,6 miljardin dollarin liikevaihdon. Silti yhtiö teki Euroopassa 162 miljoonan dollarin tappion.

FIH Mobilen mukaan Nokia-puhelimien valmistamiseen ja jakeluun liittyvä liiketoiminta on sen tulevaisuuden suurin haaste.

Puhelinmarkkinat ovat erittäin kilpaillut, ja markkinaosuuden voittaminen muilta valmistajilta on ainoa keino kasvattaa myyntiä. Tilinpäätöksen mukaan varsinkin Nokia-älypuhelimien on tämän takia oltava laadultaan ja ominaisuuksiltaan parempia kuin samanhintaisten kilpailijoiden, jotta se saisi kuluttajat valitsemaan Nokia-puhelimen kilpailevien mallien sijaan.

Laadukkaat osat maksavat. Yhtiön mukaan onkin kriittistä saada neuvoteltua puhelimen komponenttien hintaa alemmaksi. Yhtiö kertoo tilinpäätöksessään, että Nokia-puhelimien tuotanto on nyt tyydyttävällä tasolla, mutta se ei ole vielä saavuttanut tasoa, että se olisi vahvoilla hintaneuvotteluissa komponenttituottajien kanssa.

Yleisesti FIH Mobile kertoo kuitenkin Nokia-puhelimien liiketoiminnan kehittyneen hyvin ensimmäisen toimintavuoden aikana. HMD Global julkaisi ensimmäisen toimintavuotensa aikana 11 Nokia-puhelinta. Kysyntä yllätti aluksi valmistajan arviot, eikä puhelimia pystytty alkuvaiheessa tuottamaan tarpeeksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?