Yle Areenaan muutos – turvallinen katselu ei enää onnistu

Yle Areena alkaa estää katselua vpn-yhteyksien yli.

Osa Yle Areenan sisällöistä lakkaa näkymästä ulkomailta käsin epämääräiseksi ajaksi uusien vpn-estojen myötä.

2.3.2018 14:31

Yle Areena ottaa tämän viikon aikana käyttöön tekniikan, joka estää osaa sisältöjä näkymästä vpn-yhteyden yli katseltaessa.

Vpn (virtual private network) on käyttäjän tietoturvaa merkittävästi lisäävä tekniikka, joka estää verkkoyhteyksien salakuuntelemisen ja piilottaa käyttäjän todellisen maantieteellisen sijainnin.

Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakanan mukaan muutos johtuu siitä, että sisältöjen oikeuksienomistajat ovat lisänneet sisältöjensä lisensoinnin ehtoihin vaatimuksen vpn-katselun kieltämisestä. Samalla tavoin muun muassa Netflix on alkanut estää palvelunsa katselua vpn-yhteyksien kautta vuodesta 2016 alkaen.

Näkyvyyden rajoitukset koskevat merkittävää osaa Yle Areenan ulkomaisesta sisällöstä.

Toisin sanoen tilanne on se, että tietoturvastaan tarkat ihmiset eivät näe enää kaikkia Areenan sisältöjä?

– Joo. Vpn pitää ottaa pois päältä, Haakana vahvistaa.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä astuu voimaan EU:n siirrettävyysasetus, joka mahdollistaa Yle Areenan katselun myös ulkomailta. Tämä mahdollistaa suomalaisille Areenan täysimittaisen katselun ulkomailta.

Näillä näkymin tämä toteutetaan käyttämällä Areenaa Yle-tunnuksilla sisäänkirjautuneena. Käyttäjän on vahvistettava asuinpaikkansa kerran vuodessa Suomi.fi-palvelun kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella tehtävää vuosittaista kirjautumista.

Tällä hetkellä Yle Areenan aktiivisesta käytöstä noin 10 prosenttia tehdään Yle-tunnuksilla.

Palvelupäällikkö huomauttaa, että hänen tiedossaan ei ole muita eurooppalaisia yleisradioyhtiöitä, jotka olisivat mahdollistamassa tunnistautumisen kautta toteutettavia täysiä katselumahdollisuuksia ulkomailta.

Pysyvä vpn-esto

Vaikka katsoja vahvistaisi asuinpaikkansa Suomeksi, vpn-käyttö ei mitä ilmeisimmin onnistuisi jatkossakaan.

– Meillä ei ole näillä näkymin mahdollisuuksia erottaa välityspalveluiden käyttäjiä toisistaan, Haakana vahvistaa.

Kaikkien Areenan sisältöjen ulkomaankatselua joutuu silti odottelemaan. Vaikka siirrettävyysasetus astuu voimaan ensi kuussa, sen mahdollistava tekniikka ei välttämättä ole vielä Ylellä valmiina kuun vaihteessa.

– Tavoitteemme on saada se valmiiksi tämän vuoden aikana, Haakana vahvistaa.

Tämä synnyttää tilanteen, jossa osan Areenan sisältöjen katselusta ulkomailta tulee mahdotonta epämääräiseksi ajaksi. Mistä johtuu, että ensin otetaan ulkomaankatselu pois ja se palautetaan vasta joskus myöhemmin?

– Emme ota mitään pois, ulkomaankatseluoikeuksia ei ole tarjottu kaikelle sisällölle aikaisemminkaan. Tämä perustuu siihen, että oikeudenomistajat myyvät katseluoikeuksia kansallisvaltioiden alueelle, ei niiden kansalaisille, Haakana selittää.

Yle ostaa vpn-estot Areenan teknisestä toteutuksesta vastaavan israelilais-amerikkalaisen Kalturan kautta. Itse blokkauksen toteuttaa Kalturan alihankkija, amerikkalainen MaxMind.

– Ylläpito on kolmannen osapuolen vastuulla. Meillä ei ole näkyvyyttä siihen, miten palvelu toimii. Se täyttää kuitenkin tietyt oikeudenomistajien asettamat ehdot, Haakana sanoo.

Yle ei paljasta vpn-blokkauksen aiheuttamia kuluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?