Banaanipuhelin tekee paluun: Neljä uutta Nokia-puhelinta julkaistiin - Digitoday - Ilta-Sanomat

Banaanipuhelin tekee paluun: Neljä uutta Nokia-puhelinta julkaistiin

Julkaistu: 25.2.2018 18:00, Päivitetty 1.3.2018 10:04

HMD Global on julkaissut neljä kokonaan uutta Nokia-puhelinta Barcelonassa huomenna alkavien telealan MWC-messuja alla. Lisäksi julkaistiin uusi versio Nokia 6 -puhelimesta.

Nokia-puhelimia tuottava HMD Global -yhtiö on julkistanut uudet Nokia 8110 4G Reloaded -peruspuhelimen sekä Nokia 1-, Nokia 7 Plus - ja Nokia 8 Sirocco -älypuhelimet. Lisäksi yhtiö esitteli uuden version viime vuonna julkistetusta Nokia 6 -puhelimesta.

Vuosi sitten messujen puhutuimmaksi puhelimeksi nousi HMD Globalin uusi versio Nokia 3310 -mallista.

Nyt yhtiö ilmeisesti pyrkii uudistamaan temppunsa. Uutuuksista todennäköisesti eniten huomiota kerää Nokia 8110 4G Reloaded, joka on uusittu versio ensimmäisessä Matrix-elokuvassakin nähdystä banaanipuhelimesta.

Nokia 8110:n erikoisuuksia oli käyrän muodon lisäksi napin painalluksella näppäimistön päältä liukuva kansi.

Tämä Nokian 8110-malli esiintyi Matrix-elokuvassa.

– Olemme mielestäni tehneet hyvää työtä siinä, miltä liukumekanismi tuntuu, kehuu tuotejohtaja Juho Sarvikas.

Nokia 8110 kuuluu peruspuhelimiin, joissa on KaiOS -pohjainen käyttöjärjestelmä. Nokia 8110 4G:n vähittäismyyntihinta on yhtiön arvion mukaan noin 80 euroa, ja se tulee myyntiin toukokuussa.

Sarvikkaan mukaan puhelimen akku kestää pari päivää. Kuten nimestä voi päätellä, nettiä ja sovelluksia voi käyttää 4g-yhteyden yli. Pienehkö näyttö toki rajoittaa nettikäyttöä.

Puhelimeen voi myös ladata lisää sovelluksia yhtiön verkkokaupasta. Alussa on tarjolla ainakin Facebook, ja valikoimaa on tarkoitus jatkossa kasvattaa.

Nokia 1 -puhelin taas on suunnattu nykyisille peruspuhelimien omistajille, jotka haluaisivat hankkia älypuhelimen.

Käyttöjärjestelmänä on Googlen Android Oreo -käyttöjärjestelmästä kehitetty kevennetty Oreo Go -versio. Huhtikuussa myyntiin tulevan puhelimen hinnaksi yhtiö arvioi noin 85 dollaria, eli se on HMD:n ensimmäinen alle 100 dollarin Android-Nokia.

Nokia 1 -puhelimen lisäosiksi yhtiö on tuomassa jälleen vaihdettavia Xpress-on -kuoria.

Uusi lippulaiva

Nokia-puhelimien uusi huippumalli on Nokia 8 Sirocco. Nimi on jälleen viite yhtiön historiaan, sillä sen esikuvana on vuonna 2006 julkaistu Nokia 8800 Sirocco -puhelin. Malleja yhdistävä tekijä on kuoren materiaalina käytetty ruostumaton teräs.

Nokia 8800 julkaistiin vuonna 2006.

Puhelimen näyttö on taivutettu Samsung Galaxy S8 -puhelimen tapaan kiinni reunoihin.

Puhelimen prosessorina on Qualcommin Snapdragon 835, johon tänä vuonna perustuvat todennäköisesti muidenkin valmistajien huippumallit.

Laitteessa on kolme Zeissin optiikalla varustettua kameraa, eli kaksi takana ja yksi edessä. Toisessa takakamerassa on telephotolinssi, jonka avulla laitteella voi tietyissä rajoissa zoomata lähemmäs kuvanlaadun kärsimättä.

Ram-muistia puhelimessa on 6 gigatavua ja sisäistä muistia 128 gigatavua. Puhelimen pölyn- ja vedentiiviys on IP67-luokkaa, eli se kestää jo kohtalaisen reilun pulahduksen.

Nokia 8 Sirocco tulee myyntiin huhtikuussa 749 euron hintaan. Mistään keskihintaisesta mallista ei siis enää ole kysymys. Yhtiön tavoitteena onkin vähitellen nousta korkeampaan hintaluokkaan.

– Olemme rakentamassa arvostusta highend-puhelimia varten, Sarvikas sanoo.

Uusia versioita viime vuoden malleista

Nokia 7 Plus -mallissa on kuusituumainen näyttö, jonka kuvasuhde on 18x9. Puhelimen sormenjälkitunnistin on puhelimen takaosassa kameroiden alla. Kameratekniikka on samaa kuin Sirocco-mallissa, mutta prosessorina on Snapdragon 660. Ram-muistia on 4 gigatavua. Akun yhtiö lupaa kestävän pari päivää.

Puhelin tulee myyntiin huhtikuussa 399 euron hintaan.

Uusi Nokia 6 korvaa viime vuonna julkaistun samannimisen mallin. Uutta mallissa ovat Zeiss-kamerat sekä bothie-kuvaustoiminto. Prosessorina on viime vuotista nopeampi Snapdragon 630.

Sarvikkaan mukaan puhelimessa on myös kasvojentunnistus, joka käynnistyy esimerkiksi nostettaessa puhelinta pöydältä. Huhtikuun alussa kauppoihin tulevan puhelimen hinta on 279 euroa.

Yhtiö on liittynyt Googlen Androidone-kumppanuusohjelmaan, jossa Android-puhelimille luvataan tietoturvapäivitykset seuraavan kolmen vuoden ajan.

(Korjaus 1.3.2018 klo 10: Nokia 8110 4g -puhelimen käyttöjärjestelmä perustuu KaiOS-käyttöjärjestelmään.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?