Mikä kappale soi? Anna puhelimen tunnistaa - Digitoday - Ilta-Sanomat

Mikä kappale soi? Anna puhelimen tunnistaa

Älypuhelimen Google tunnistaa, tai yrittää vähintäänkin arvata, soivan kappaleen.

18.2.2018 15:55

Kuinka monta kertaa olet kuullut esimerkiksi radiossa kappaleen ja jäänyt miettimään, mikä se oikein oli? Luultavasti aika monta kertaa. Moni ei kuitenkaan tiedä, että teknologia tarjoaa tähänkin jo nykyään ratkaisun.

Jos sinulla on Android-älypuhelin, kokeile tätä.

Paina Google-sovelluksessa hakukentän mikrofonia. Jos taustalla soi musiikki, oikeaan alakulmaan pitäisi ilmestyä nuotin kuva ja teksti "Mikä kappale tämä on?". Paina nuottia, ja Google alkaa kuunnella kappaletta. Tiedät tämän alareunassa musiikin tahtiin liikkuvista palkeista.

Googlen pitäisi tunnistaa kappale muutaman sekunnin jälkeen. Etenkin, jos kyse on vähänkään tunnetummasta musiikista. Myös vähemmän tunnetut kappaleet löytyvät erittäin usein.

Karkeasti voidaan sanoa, että jos kappale on esimerkiksi Spotifyssa, sen voi olettaa löytyvän Googlen avulla. Google tunnisti pienessä testissämme niin suomalaisia, italialaisia kuin japanilaisiakin kappaleita eri aikakausilta – suuremmista listahiteistä puhumattakaan.

Kyseessä on myös Googlen tapa mainostaa itseään, sillä hakutulos voi tarjota linkin Google Play -kauppaan kyseisen kappaleen ostamiseksi.

Hyräily ei kannata

Joskus Googlekin on neuvoton. Se ei esimerkiksi tunnistanut joitakin vanhempia kappaleita, jotka löytyvät YouTubesta, mutta eivät Spotifysta. Lisäksi Google sekoitti suomalaisen My Summer Car -videopelin soundtrackilla olevan Life Race -kappaleen Tsaikovskin pianoteokseen.

Musiikkia kuunneltiin neljällä puhelimella, joista vanhin ja myös tehottomin ei testihetkellä tunnistanut yhtään mitään. Kyseessä saattoi olla väliaikainen häiriö, tai sitten syynä oli kenties puhelimen varsin rajallinen suorituskyky.

Jos musiikin päälle puhutaan, tai taustalla on muuta meteliä, tunnistus voi jäädä tekemättä. Soita siis kappaletta Googlelle mahdollisimman kovalla äänellä ja ilman ylimääräistä hälyä.

Et voi myöskään hyräillä muistamaasi melodiaa Googlelle. Se ei tuota kuin harmaita hiuksia. Kappaleesta on soitettava aitoa tallennettua ja julkaistua versiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?