Digitoday

Facebookille tuomio: Käyttäjien tietojen kerääminen rikkoi lakia

Julkaistu:

Saksalaisen oikeuden mukaan Facebook ei kerro käyttäjille yksityisyysasetuksista tarpeeksi selvästi.
Facebookin yksityisyyden oletusasetukset sekä yksityisten tietojen käyttö rikkovat Saksan kuluttajalakia, päätti berliiniläinen tuomioistuin, kertoo muun muassa The Guardian -sanomalehti.

Tuomioistuimen mukaan Facebook kerää käyttäjiensä henkilökohtaisia tietoja kertomatta siitä tarpeeksi tarkkaan. Saksassa syytteen nostaneen kuluttajajärjestö VZBV:n mukaan Facebook on piilottanut yksityisyysasetuksensa, eikä kerro niistä tarpeeksi palveluun rekisteröityville käyttäjille. Lisäksi yksityisyysasetuksia on valmiiksi säädetty niin, että yksityisyyden suojaamisen sijasta ne paljastavat käyttäjän tietoja.

Esimerkiksi Facebookin älypuhelinsovelluksessa laitteen paikannus on oletuksena päällä, joten käyttäjän on muistettava sulkea se itse.

Tosin iPhone-puhelimissa sekä Googlen Android-käyttöjärjestelmän Oreo-versiossa käyttäjän on erikseen annettava sovellukselle lupa käyttää laitteen paikkatietoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi Facebookin yksityisyysasetukset oletuksena sallivat hakukoneiden löytää käyttäjäprofiilin. Jos käyttäjä ei siis ole erikseen muistanut estää hakukoneita Facebookin asetuksista, voi kuka tahansa löytää käyttäjän Facebook-sivun niiden avulla.

Oikeus piti myös osia Facebookin käyttöehdoista laittomina, kuten Facebookin vaatimaa lupaa yksityisten käyttäjätietojen siirtämiseen Yhdysvaltoihin sekä käyttöön mainostarkoituksissa. Päätöksen perusteella myös Facebookin asettama ehto oikeiden nimien käyttämisestä palvelussa on laiton.

Päätös tehtiin jo tammikuun puolivälissä, mutta se julkaistiin vasta maanantaina. Facebook aikoo valittaa päätöksestä, mutta se on jo ilmoittanut, että se uudistaa yksityisyysasetuksiaan.

Myös VZBV aikoo tehdä valituksen, sillä oikeus ei ollut järjestön kanssa samaa mieltä kaikista kanteen kohdista, kertoo verkkolehti The Verge.