Digitoday

Sopimus sulki suut – YouTube ja Teosto sopuun korvauksista suomalaisartisteille

Julkaistu:

Tekijänoikeudet
Googlen omistama YouTube ja tekijänoikeusjärjestö Teosto ovat päässeet sopimukseen musiikin esityskorvauksista. Juuri tämän enempää sopimuksesta ei olekaan lupaa paljastaa.
Teosto ja Googlen omistama videopalvelu YouTube ovat päässeet sovintoon musiikin käytöstä Suomen YouTube-palvelussa. Ristiriidat Teoston ja Googlen neuvotteluissa näkyivät Suomessa siten, että marraskuun lopulla Google esti muutaman tunnin ajan suomalaisilta lähes kaikki musiikkivideot YouTubessa.

– Video sisältää materiaalia, jonka omistaa TEOSTO. Video ei ole käytettävissä maassasi, YouTubessa kerrottiin musiikkivideoiden sijaan.

Myös Teoston mukaan neuvottelut kestivät poikkeuksellisen pitkään. Paljoa muuta sopimuksesta ja sen ehdoista Teosto ei paljastakaan.

– Me ei sen tarkemmin voida sopimuksen sisältöön ottaa kantaa tässä vaiheessa, kertoo viestintäjohtaja Jenni Pekkinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Totta kai olemme erittäin tyytyväisiä ja huojentuneita siitä, että sopimus on saatu aikaiseksi. Se on hyvä uutinen musiikin tekijöille ja kustantajille.

Tuliko sopimuksen sisältöön muutoksia aiempaan verrattuna?

– En valitettavasti voi ottaa kantaa sopimuksen sisältöön, sitä en voi kommentoida, Pekkinen sanoo.

Ilmeisesti Google kuitenkin maksaa jonkinlaisia korvauksia musiikkivideoiden näyttämisestä?

– Kyllä, kun YouTubessa katsotaan musiikkisisältöisiä videoita, niin meidän musiikintekijäasiakkaat ja kustantaja-asiakkaat voivat näitä korvauksia saada, sanoo Pekkinen.

Kuinka pitkään sopimus on voimassa?

– Sanotaan, että tämä on pitkän aikavälin sopimus.

Miten YouTuben maksamien korvausten suuruus vertautuu esimerkiksi Spotifyn tai muiden suoratoistopalvelujen maksamiin korvauksiin?

– Sitäkään minä en valitettavasti voi tässä kommentoida. En voi ottaa mitenkään kantaa siihen sopimukseen, en sen sopimuksen tekoon tai korvaussummiin. Sitä emme saa kommentoida.

Miksi tätä sopimusta ei voi kommentoida?

– Meitä sitoo nda-sopimus (non-disclosure agreement eli salassapitosopimus), mikä tehdään usein tämän tyyppisissä neuvotteluissa kansainvälisten toimijoiden kanssa. Se tarkoittaa sitä, ettemme voi valitettavasti avata sopimuksen sisältöjä tai ehtoja.

Tehtiinkö nda-sopimus (vaitiolosopimus) Googlen vaatimuksesta?

– Se on ihan normaali käytäntö tämäntyyppisissä sopimuksissa.

Keille siitä sitten kerrotaan?

– Ne, jotka ovat mukana sopimusneuvotteluissa, ovat tietoisia nda:n alaisista asioista, mutta sen piirin ulkopuolelle näistä asioista ei voida kertoa.

Entä Teoston asiakkaat, musiikin tekijät ja kustantajat, saavatko he tietää sopimuksen ehdoista?

– He tietysti näkevät sitten omista tilityslistoistaan esimerkiksi korvaussummia ja mistä ne hänen kohdallaan muotoutuvat, mutta emme pysty kertomaan esimerkiksi hintatasoja meidän oikeudenhaltija-asiakkaillemme. Se on sellaista tietoa, mitä emme voi kertoa talosta ulospäin ollenkaan.

Teoston verkkosivuilla on hieman lisää yleisluontoisia tietoja YouTube-korvauksista.

–  YouTube maksaa Teostolle korvauksia teosten käytöstä Teoston ja YouTuben solmiman sopimuksen mukaisesti, Teoston sivuilla todetaan.

Lisäksi YouTube maksaa korvauksia myös videoiden yhteydessä näytetyistä mainoksista. Tosin näitä ei makseta Teoston kautta, vaan niitä voi saada YouTuben Music Partnereilta, eli esimerkiksi levy-yhtiöiltä tai muilta esittäjän tai tuottajan puolesta oikeuksia hallinnoivilta yrityksiltä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt