Videopelin aseen koristeesta maksettiin 61052,63 dollaria – tästä on kyse

Videopelien skinikauppa on iso ilmiö, jossa liikkuu paljon rahaa.

Counter-Strike-pelin Dragon Lore -asekoriste kiikarikivääriin myytiin maanantaina runsaan 61000 dollarin hintaan. Kuvakaappaus OPskins-verkkosivustolta.

31.1.2018 7:00

Moneen videopeliin on syntynyt oma sisäinen valuuttansa skineistä, eli pelin graafisista koristeista. Skineillä ei ole pelillistä merkitystä, mutta niitä käytetään aseiden, pelihahmojen tai muiden pelissä esiintyvien asioiden tuunaamiseen.

Jotkut skineistä ovat harvinaisempia kuin toiset. Vaikka kyse on immateriaalisesta, ainoastaan kosmeettisesta ja pelaajaa yksilöivästä hyödykkeestä, niiden hinta saattaa nousta hyvinkin korkeaksi. Etenkin räiskintäpelien klassikkosarja Counter-Strikessä kaupankäynti skineillä on kiivasta.

Yksi arvokkaimmista omistajaa vaihtaneista skineistä on Counter-Strike: Global Offensiven kiikarikiväärin Dragon Lore -kuosiksi kutsuttu nahka, joka myytiin maanantaina 61 052 dollarin ja 63 sentin eli runsaan 49 000 euron hintaan pelin ulkopuolisessa OPskins-kauppapaikassa.

CS:GO:n pelijulkaisija Valven omassa Steam-kaupassa on myös oma kauppapaikka, mutta siellä on 1800 dollarin hintakatto. Lisäksi rahat jäävät Steamiin, eikä niitä saa omalle pankkitilille.

Skinistä teki arvokkaan se, että se oli varustettu juuri CS:n ELEAGUE Major: Boston 2018 -arvoturnauksen voittaneen Cloud9:n pelaajan Tyler ”skadoodle” Lathamin nimikirjoituksella. Tämän lisäksi skinissä oli neljä tarraa (Krakova 2017 -turnaustarra, Skadoodlen pelaajatarra, tämän joukkueen Cloud9:n tiimitarra sekä vastustaja G2:n tiimitarra), jotka tekivät siitä käytännössä ainutkertaisen.

Dragon Lore on pelin harvinaisimpia skinejä, ja vielä harvinaisempi nyt nähdyssä souvenier-muodossa. Tämä on skini, joka pelaajan tai peliä netin kautta seuraavan katsojan on mahdollista saada isojen turnausten aikana. Tämä on yksi tapa saada pelilähetyksille katsojia.

Ei ole epätavallista, että skinit vaihtavat omistajaa kymmenien tuhansien hintaan. Hieman erilaisilla tarraseteillä varustettujen Dragon Lore -skinien hinta kuluvan ja viime vuoden aikana liikkui noin 34 000 dollarissa.

Asiaan liittyvässä Reddit-keskustelussa pohdittiin maksajan alkuperää. CS:GO on miljoonien pelaajien peli, joten joukkoon mahtuu myös rikkaita. Keskustelussa huomautettiin, että isompiakin skinikauppoja on pelissä nähty. Esimerkiksi yksilöidyistä puukoista olisi maksettu vielä suurempia summia.

Aktiivisella peliensisäisellä skinikaupalla on myös varopuolensa ja alamaailmansa. Niiden osto ja myynti on toisinaan yhdistetty rahanpesuun ja niillä on myös tehtailtu petoksia muun nettikaupan tapaan. Maailmalla on myös paljon botteja eli ohjelmistorobotteja, joiden on tarkoitus rikastuttaa omistajansa skinikauppaa käymällä.

Virtuaalisten koristeiden myyminen ei ole sinänsä uusi idea. Niitä nähtiin muun muassa viime vuosikymmenellä Habbo Hotelli -yhteisössä, jossa oli mahdollista ostaa bittihuonekaluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?