Prodeum-kryptovaluutta paljastui huijaukseksi - Digitoday - Ilta-Sanomat

Kaikkien aikojen härskein kryptoraha­vedätys? Rahat katosivat, tyly tervehdys jäi: ”Penis”

Uusi, paljon luvannut kryptovaluutta osoittautui lapselliseksi, joskin mahdollisesti rahakkaaksi huijaukseksi.

Kuvituskuva ei liity tapaukseen.

22.1.2018 16:00

Kryptovaluutat ovat alakneet kerätä kiinnostusta aivan tavallisilta ihmisiltä, minkä vuoksi myös rikolliset ovat kärkkäästi rahastamassa villityksellä. Tästä on varoitettu Suomessakin selvin sanoin.

Huijauksia on jo nähty. Yksi lupaus osoittautui taas todeksi erikoisella tavalla Prodeum Project -nimisen kryptovaluuttahankkeen kohdalla, muun muassa International Business Times kertoo.

Liettulalaiseksi esittäytynyt Prodeum keräsi rahaa alalle tyypillisesti raha keräävän ICOn avulla (initial coin offering). Liikkeellelasku sai mukaansa hyväuskoisia sijoittajia, joiden rahat ovat nyt kaikesta päätellen kadonneet jäljettömiin.

On puhuttu jopa miljoonien menetyksestä, mutta väitettä on vaikea vahvistaa. Verkossa tosin esiintyy eräs henkilö, joka väittää olevansa yksi huijareista. Hän sanoo saaneensa vedätyksellä vain 3000 dollaria.

Jos vahinko on epäselvä, itse huijaus ei ole, sillä myös Prodeumin verkkosivut lakkasivat toimimasta sunnuntaina. Sen sijaan niillä seisoi hetken vain yksi sana: penis.

Kuva verkkosivusta on nähtävissä esimerkiksi Redditissä.

a shitcoin startup called Prodeum just exitscammed with millions of investor dollars and left them the following message on their site from r/Buttcoin

Myös liikkeellelaskuja seuraava verkkosivusto ICO Watchlist sanoo, että Prodeumia epäillään suunnitelluksi petokseksi.

Prodeumin lupaukset olivat kummalliset. Sen oli määrä mullistaa hedelmä- ja vihannesteollisuus Ethereum-virtuaalirahan avulla.

Erään Reddit-kommentoijan mielestä tapaus kiteyttää kaiken, mikä kryptovaluutoissa on pielessä.

– Huijarit eivät ole rikollisneroja. He ovat lapsellisia idiootteja, jotka onnistuivat löytämään huijattaviksi vieläkin tyhmempiä idiootteja. Se kiteyttää täydellisesti koko kryptovaluutta-alan viidellä kirjaimella, nimimerkki ShadowJak viittaa penis-sanaan.

– Se on niin tyhmää, että se kääntyi takaisin ja muuttui loistavaksi.

Keskustelussa kiinnitettiin huomiota myös siihen, että Prodeum-rahan nimi on melkein sama kuin virtsatietulehdukseen käytetyn Prodium-lääkkeen. Tällä saattaa olla yhteys verkkosivulle jätettyyn ”penis”-tervehdykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?