Yle: Kohutulle virtuaalivaluutalle kova isku – suomalaisille miljoonatappiot?

Bulgarian viranomaiset ovat tehneet ratsian OneCoin-virtuaalivaluuttaa pyörittäneen yrityksen pääkonttoriin. Svenska Ylen mukaan noin 20 000 suomalaista on sijoittanut huijaukseksi epäiltyyn virtuaalivaluuttaan.

23.1.2018 16:00

Vuonna 2015 käynnistetyn OneCoin-virtuaalivaluutan tarina alkaa ilmeisesti olla loppusuoralla, joka ei tosin yllätä kaikkia aihetta seuranneita. Viime viikolla Bulgarian viranomaiset tekivät ratsian OneCoin-yhtiön pääkonttoriin Sofiassa, kertoo muun muassa Svenska Yle. Mukana tutkimuksessa ovat olleet Europol ja Saksan viranomaiset.

Bulgarian erikoissyyttäjän viraston mukaan OneCoinia epäillään pyramidihuijaukseksi, johon liittyy myös rahanpesua rikollisryhmille. Noin 50 todistajaa on kuulusteltu, ja toimintaa pyörittävän yhtiön palvelimet on suljettu.

Suomessa esimerkiksi rahankeräystoimintaa valvova Arpajaishallinto epäili OneCoinia rangaistavaksi pyramidipeliksi, ja teki siitä tutkintapyynnön keskusrikospoliisille vuonna 2015. Krp päätti kuitenkin, ettei OneCoinista aloiteta esitutkintaa, mutta asiaa aiotaan seurata.

OneCoin-ratsiasta uutisoineen Svenska Ylen mukaan noin 20 000 suomalaista on sijoittanut OneCoiniin yhteensä mahdollisesti jopa miljoonia euroja. Kiinnostus on ollut suurta varsinkin Pohjanmaalla.

OneCoinia markkinoitiin virtuaalivaluuttoihin liittyvänä koulutuspakettina, jonka ostamalla sai kuitenkin osuuden uudesta OneCoin -nimisestä virtuaalivaluutasta, jonka arvolle luvattiin kasvua bitcoinin malliin. Koulutuspakettien myymisestä ja uusien myyjien värväämisestä luvattiin lisäksi palkintoina muun muassa iPhone-puhelimia, Macbook-tietokoneita sekä Dubaihin tallennettuja kultakolikoita.

Yhtiö lupasi avata OneCoinin koodin sekä Mastercard-luottokortin, jolla OneCoin-valuuttaa olisi mahdollista käyttää. Lupauksien toteutuminen on kuitenkin lykkäytynyt useampaan kertaan.

OneCoin-toimintaan kytkeytyvällä OneLife-sivustolla julkistettiin eilen yhtiön tiedote, jossa viranomaisten syytökset kiistetään, ja niitä väitetään tahalliseksi haittakampanjaksi. Yhtiön järjestelmien takavarikon sanotaan aiheuttavan kuitenkin suuret tappiot yhtiölle ja yhteistyökumppaneille. Varsinaista allekirjoitusta tai yhteystietoja tiedotteessa ei ole.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?