Facebookilta pysäyttävä kommentti sen vaikutuksesta demokratiaan – ”Voisinpa luvata, että hyvä voittaa”

Facebook on perimmäisten kysymysten äärellä väärien uutisten ja käyttäjien poliittisen manipuloinnin jälkeen.

22.1.2018 18:51

Maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook tunnustaa roolinsa demokratian suojelijana, mutta myös toisaalta sen mahdollisena heikentäjänä.

Facebookin kansalaisosallistumisen johtaja Samidh Chakrabarti luettelee pitkässä kirjoituksessaan erilaisia aiheeseen liittyviä ongelmia ja keinoja, joilla Facebook pyrkii puuttumaan niihin.

Esimerkiksi niin sanottuja kuplia, joissa käyttäjät lukkiutuvat omia mielipiteitään vahvistavan sisällön ääreen, on johtajan mukaan vaikea rikkoa. Pelkästään vastakkaisten näkemysten esittäminen voi jopa pahentaa tilannetta, hän arvioi. Siksi parempi tapa voisi olla useiden näkökantojen esittäminen ääripäiden sijaan.

– Parhaimmillaan sosiaalinen media mahdollistaa meidän ilmaista itseämme ja ryhtyä toimeen. Pahimmillaan se mahdollistaa väärän informaation jakamisen ja demokratian nakertamisen, Chakrabarti punnitsee.

Johtaja tunnustaa, että tämä on uusi rintama, eikä kaikkia vastauksia vielä ole. Mutta viime kädessä hän uskoo, että "entistä verkottuneempi maailma voi olla demokraattisempi".

– Voisinpa taata, että hyvät asiat lopulta voittavat kielteiset, mutta en voi. Siksi meillä on moraalinen velvollisuus ymmärtää, miten näitä teknologioita käytetään ja mitä voidaan tehdä Facebookin kaltaisten yhteisöjen saamiseksi niin edustaviksi, kohteliaiksi ja luotettaviksi kuin mahdollista.

"Emme halua päättää totuudesta"

Chakrabartin kirjoitus on suoraa puhetta ja vahvistaa käsitystä, että Facebook on ottanut lusikan kauniiseen käteen. Hän auliisti myöntää, että Facebook reagoi liian hitaasti Venäjän oletettuun poliittiseen vaikuttamiseen Yhdysvaltain presidentinvaalien alla vuonna 2016.

Johtaja ottaa kantaa myös Facebookin rooliin valeuutisten karsijana. Hän huomauttaa, että monet toivovat yhteisöpalvelun käyttävän omaa harkintaansa tällaisen sisällön poistamiseksi.

– Olemme päättäneet, että emme tee niin, koska emme halua olla totuuden päättäjiä, emmekä kuvittele, että maailma haluaisi meille sellaista roolia.

Kommentti on mielenkiintoinen, sillä sensuurikysymyksissä Facebook on eri otteisiin nimenomaan esittäytynyt maailmanpoliisina, joka on monien mielestä kylmästi poistanut sisältöä ottamatta huomioon asiayhteyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?