Digitoday

Pane kolme nettisivujen riesaa kuriin – ratkaisu löytyy Firefoxin salaisesta asetusvalikosta

Julkaistu:

Digivinkit
Verkkosivujen häiritsevät kyselyt voi estää Firefox-selaimessa asetuksia kaivelemalla. Muuten joudut odottamaan vielä kuukausia.
Firefox-nettiselaimen käyttäjien on mahdollista estää verkkosivuja vaatimasta lupaa erilaisiin asioihin. Etenkin jatkuvat kyselyt ilmoitusten sallimiseksi verkkosivuilta ärsyttävät monia käyttäjiä.

Cnet kertoi, miten selaimessa voi estää paitsi ilmoituskyselyt, myös pyynnöt paikkatiedon sekä kameran ja mikrofonin käyttämiseksi. Homma tosin edellyttää selaimen piilotettujen asetusten peukalointia.
  • Kirjoita Firefoxin osoiteriville about:config. Tämä avaa Firefoxin Selain varoittaa näkyvästi, joskin hieman harhaanjohtavasti tekstillä "Huomio, vaarallinen sivu edessä!" Kyse ei ole haittaohjelmista, vaan siitä, että asetusten huoleton muuttaminen voi vahingoittaa Firefoxin turvallisuutta, vakautta ja suorituskykyä.
  • Paina Otan riskin -nappia. Pyynnöt ilmoitusten lähettämiseksi löytyvät listan kohdasta dom.push.enabled. Kirjoita tämä sivun yläreunassa olevaan hakukenttään, jotta et joudu kahlaamaan asetuslistaa läpi summamutikassa. Näpäytä asetusta kahdesti hiiren ykköspainikkeella niin, että sen tila vaihtuu muodosta true muotoon false.

Cnetin mukaan tämä tarkoittaa, että asetus estää verkkosivuja edes kysymästä lupaa ilmoituksiin – ei sitä, että verkkosivut saisivat jatkossa lähettää ilmoituksia kysymättä lupaa ensinkään.

Vastaavalla tavalla voit estää verkkosivujen pyynnöt käyttää sijaintiasi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
  • Kirjoita asetussivulla hakukenttään geo.enabled ja klikkaa sitä taas kahdesti muuttaaksesi arvo muotoon false.
  • Joissakin tapauksissa sivusto saattaa myös pyytää lupaa kameran ja mikrofonin käyttöön. Nämä yritykset voi torjua kirjoittamalla asetussivun hakuun media.navigator.enabled ja media.peerconnection.enabled ja muuttamalla kummankin arvoksi false.
Älä muuta asetuksista mitään muuta kuin mitä yllä on neuvottu. Asetukset voi myös palauttaa ennalleen yhtä helposti toistamalla yllä olevat ohjeet ja jättämällä asetusten arvoksi true.

Firefox saa toiminnot virallisesti versiossa 59, jonka pitäisi ilmestyä maaliskuussa. Kilpailevissa selaimissa on ainakin osittain vastaavia ominaisuuksissa.

Sen sijaan jo ensi viikolla ilmestyvä Firefox 58 tarjoaa toisenlaista iloa nopeamman netin muodossa. Softpedian mukaan uudessa selaimessa käytetään teknologiaa, jonka pitäisi vauhdittaa selvästi nettisivujen koodin kääntämistä.

Selaimessa on myös mukana Mozillan korjaukset Meltdown- ja Spectre-suoritinaukkoihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt