Digitoday

Luvut julki: Operaattorit luovuttivat 200 000 yhteystietoa piratismikirjeiden lähettäjille

Julkaistu: , Päivitetty:

Piratismikirjeet
Teleoperaattorit ovat todennäköisesti luovuttaneet lähes 200 000 suomalaisten yhteystietoa piratismikirjeiden lähettäjille.
Niin sanotuissa tekijänoikeus- eli piratismikirjeissä suomalaisilta penätään oikeusjutun uhalla satojen eurojen hyvityksiä vaikkapa elokuvien tai musiikin luvattomasta levittämisestä.

Kirjeiden taustalla ovat markkinaoikeuden päätökset liittymänhaltijan yhteystietojen luovuttamisesta tekijänoikeuden haltijoita edustaville lakitoimistoille. Päätökset annetaan teleoperaattoreille epäillyn epämääräisesti paljastavien ip-verkko-osoitteiden perusteella.

Äskettäin luovutuspäätöksistä on saatu vahvistettuja numeroita. Vuosina 2013–2017 yhteystietoja määrättiin luovutettavaksi 198 552 kappaletta (pdf).

Vuodelta 2017 päätökset katkeavat kesäkuuhun, jonka jälkeen markkinaoikeus ei ole tehnyt uusia tietojenluovutuspäätöksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luvut julkaistiin opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla osana toimikautensa päättäneen Tekijänoikeuskirjetyöryhmän hankesivua. Taulukon kokosi alun perin kansalaisaktivisti Ritva Puolakka. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Mikrobitti-lehti.

Puolakka kertoo Ilta-Sanomille sähköpostitse, että tilastosta puuttuvat Teoston ja eräiden muiden toimijoiden hakemusten perusteella tehdyt markkinaoikeuden tietojenluovutuspäätökset. Ne eivät olleet kuitenkaan massapäätöksiä, vaan sisälsivät yhden ip-osoitteen hakemusta kohti.

200 000 yhteystietojen luovutusta ei tarkoita, että piratismikirjeitä olisi lähetetty saman verran. Tekijänoikeuksien edustajat tarkasti, millaisille tahoille kirjeitä lähettävät. Lisäksi on mahdollista, että yhteystiedoissa on päällekkäisyyksiä. Sama käyttäjä saattaa olla useamman ip-osoitteen takana. Asiasta ei ole kuitenkaan vahvistettua tietoa.

Kirjeitä on lähetetty huomattava määrä, arviolta ainakin kymmeniä tuhansia. Kirjeitä lähettävät tahot ovat olleet varsin vaitonaisia kirjeiden kokonaismääristä. Tämän lisäksi viime aikoina on vilauteltu muun muassa takavarikkojen mahdollisuutta.

Oikeuteen asti päätyneet tapaukset ovat päättyneet vaihtelevasti kantajien ja syytettyjen kannalta. Markkinaoikeus tiukensi kantaansa osoitteiden luovuttamisesta kesällä 2017, ja oikeudenhaltijoita edustavat tahot ovat joutuneet miettimään strategiaansa uudelleen.

Ilta-Sanomat on osa Sanoma-konsernia, jonka sisältöjä Teosto edustaa.

Uutista muokattu kello 8.18: Yhteystietoluovutuksia ei ole yli 200 000:aa. Ritva Puolakan kommentit lisätty.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

 2. 2

  Trump: Tapaaminen Pohjois-Korean Kimin kanssa peruttu

 3. 3

  Vähänkin vanhentunut lääke voi olla hengenvaarallinen – proviisori kertoo, mitä lääkkeitä erityisesti kannattaa varoa

 4. 4

  Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

 5. 5

  Me Naiset: Juha Veijonen rakastui 30 vuotta nuorempaan Mariaan – suhde alkoi yhden illan jutusta: ”Ihmettelemme itsekin, kuinka tässä näin kävi”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

 2. 2

  Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

 3. 3

  Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

 4. 4

  Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

 5. 5

  Sukulaismies raiskasi 13-vuotiaan – vuosia myöhemmin äiti pakotti tyttärensä naimisiin saman miehen kanssa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 2. 2

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 3. 3

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 4. 4

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 5. 5

  Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

 6. Näytä lisää