Digitoday

Luvut julki: Operaattorit luovuttivat 200 000 yhteystietoa piratismikirjeiden lähettäjille

Julkaistu: , Päivitetty:

Piratismikirjeet
Teleoperaattorit ovat todennäköisesti luovuttaneet lähes 200 000 suomalaisten yhteystietoa piratismikirjeiden lähettäjille.
Niin sanotuissa tekijänoikeus- eli piratismikirjeissä suomalaisilta penätään oikeusjutun uhalla satojen eurojen hyvityksiä vaikkapa elokuvien tai musiikin luvattomasta levittämisestä.

Kirjeiden taustalla ovat markkinaoikeuden päätökset liittymänhaltijan yhteystietojen luovuttamisesta tekijänoikeuden haltijoita edustaville lakitoimistoille. Päätökset annetaan teleoperaattoreille epäillyn epämääräisesti paljastavien ip-verkko-osoitteiden perusteella.

Äskettäin luovutuspäätöksistä on saatu vahvistettuja numeroita. Vuosina 2013–2017 yhteystietoja määrättiin luovutettavaksi 198 552 kappaletta (pdf).

Vuodelta 2017 päätökset katkeavat kesäkuuhun, jonka jälkeen markkinaoikeus ei ole tehnyt uusia tietojenluovutuspäätöksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luvut julkaistiin opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla osana toimikautensa päättäneen Tekijänoikeuskirjetyöryhmän hankesivua. Taulukon kokosi alun perin kansalaisaktivisti Ritva Puolakka. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Mikrobitti-lehti.

Puolakka kertoo Ilta-Sanomille sähköpostitse, että tilastosta puuttuvat Teoston ja eräiden muiden toimijoiden hakemusten perusteella tehdyt markkinaoikeuden tietojenluovutuspäätökset. Ne eivät olleet kuitenkaan massapäätöksiä, vaan sisälsivät yhden ip-osoitteen hakemusta kohti.

200 000 yhteystietojen luovutusta ei tarkoita, että piratismikirjeitä olisi lähetetty saman verran. Tekijänoikeuksien edustajat tarkasti, millaisille tahoille kirjeitä lähettävät. Lisäksi on mahdollista, että yhteystiedoissa on päällekkäisyyksiä. Sama käyttäjä saattaa olla useamman ip-osoitteen takana. Asiasta ei ole kuitenkaan vahvistettua tietoa.

Kirjeitä on lähetetty huomattava määrä, arviolta ainakin kymmeniä tuhansia. Kirjeitä lähettävät tahot ovat olleet varsin vaitonaisia kirjeiden kokonaismääristä. Tämän lisäksi viime aikoina on vilauteltu muun muassa takavarikkojen mahdollisuutta.

Oikeuteen asti päätyneet tapaukset ovat päättyneet vaihtelevasti kantajien ja syytettyjen kannalta. Markkinaoikeus tiukensi kantaansa osoitteiden luovuttamisesta kesällä 2017, ja oikeudenhaltijoita edustavat tahot ovat joutuneet miettimään strategiaansa uudelleen.

Ilta-Sanomat on osa Sanoma-konsernia, jonka sisältöjä Teosto edustaa.

Uutista muokattu kello 8.18: Yhteystietoluovutuksia ei ole yli 200 000:aa. Ritva Puolakan kommentit lisätty.