Digitoday

Intel paljasti lukuja tietokoneiden hidastumisesta – panttaa kriittistä tietoa

Julkaistu:

Suoritinhidastus
Prosessorivalmistaja Intel julkaisi uusia tuloksia tietoturvakorjausten vaikutuksista tietokoneiden nopeuteen. Mutta testit jatkuvat yhä.
Suoritinjätti Intel kertoo uusia tuloksia Meltdown- ja Spectre-korjausten vaikutuksista tietokoneiden suorituskykyyn. Yhtiön mukaan hidastuminen on havaittavissa, mutta se ei yleensä ole merkittävä keskivertokäyttäjän kannalta.

Yhtiö testasi nopeutta korjausten jälkeen Windows 10:ssä ja useilla Intel-suoritinten sukupolvilla.

Uusimmilla 8. sukupolven suorittimilla (Kaby Lake, Coffee Lake) ssd-levyjen kanssa hidastus oli pieni, alle kuusi prosenttia useita eri käyttötilanteita yhdistettäessä SYSMark2014SE-mittarilla.

Joissakin tapauksissa hidastuminen voi olla parempaa. Esimerkiksi monimutkaisia JavaScript-operaatioita käsittävissä web-sovelluksissa ero voi olla jopa 10 prosenttia Intelin mukaan. Kuitenkin esimerkiksi pelaamisen suhteen hidastuksen pitäisi olla minimaalinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

7. sukupolven Kaby Lake-H -mobiilisuoritinta käyttävissä Windows 10 -koneissa testitulokset vastasivat yllä mainittua.

6. sukupolven Skylake-S:llä Intel havaitsi hieman suurempaa hidastusta (noin 8 prosenttia SYSMark2014SE:ssä), mutta yleensä ottaen ero oli samankaltainen uudempien suoritinten kanssa. Tällä suorittimella ja Windows 7:llä havaittiin noin 6 prosentin hidastus, joskin ero oli perinteisten kiintolevyjen kanssa vielä pienempi.

Aiemmissa muiden tekemissä mittauksissa on muun muassa havaittu selvää hidastumista ssd-levyjen tietyissä käyttötilanteissa. Oli kuitenkin epäselvää, johtuiko hidastus vain testikoneen kokoonpanosta.

Lisäksi Intel on joutunut kiistämään väitteitä, että tietokoneet voisivat hidastua jopa kymmeniä prosentteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Intelin uusimmat tiedot eivät kerro mitään Skylakea edeltävistä eli 3 vuoden takaisista suorittimista ja vanhemmista. On arvioitu, että juuri näissä hidastus olisi kaikista merkittävin.

Yhtiö korostaa, että testaukset jatkuvat yhä, ja nytkin julkaistuihin tuloksiin saattaa tulla muutoksia. Intel ei ole tietoinen, että aukkojen avulla olisi vielä yritetty tonkia asiakkaiden tietoja.

Jos et ole varma, mikä suoritin tietokoneessasi on, voit tarkistaa asian Windows 10:ssä valitsemalla aloitusvalikon hiiren kakkospainikkeella (yleensä oikea) ja painamalla Järjestelmä. Windows 7:ssä tämä tapahtuu valitsemalla hiiren ykköspainikkeella aloitusvalikko > Ohjauspaneeli > Järjestelmä ja suojaus > Järjestelmä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt