”Joku näkee vaivaa luodakseen tänne bottiarmeijaa” – tutkijalla selitys Suomessa itävälle vaikutusyritykselle - Digitoday - Ilta-Sanomat

”Joku näkee vaivaa luodakseen tänne bottiarmeijaa” – tutkijalla selitys Suomessa itävälle vaikutusyritykselle

Kuvituskuva
Julkaistu: 12.1.2018 11:02, Päivitetty 12.1.2018 13:04

F-Securen tutkija Andy Patel ei yhdistä presidenttiehdokkaita seuraavia automaattisia bottitilejä suoraan ulkomailta tuleviin vaikutusyrityksiin. Jatkossa niitä voitaisiin silti käyttää myös poliittisiin tarkoituksiin.

Twitteriin rakennetaan parhaillaan automatisoitua bottijoukkoa, jolla on tarkoitus vaikuttaa suomalaisiin, sanoo tietoturvayhtiö F-Securen tietoturvatutkija Andrew Patel.

Patel kirjoitti aiheesta laajan artikkelin F-Securen blogiin. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Bottiarmeija sai julkisuutta, kun presidenttiehdokas Pekka Haavisto kertoi tililleen ilmestyneistä seuraajista. Haavisto kuvaili niiden takana olevan ”Venäjälle ystävällismielisiä tahoja”.

Patel ei usko, että Suomeen rakennettava verkko liittyisi varsinaisesti presidentinvaaleihin. Botit ottavat seurattavakseen Twitterin automaattisesti tarjoamia suomalaisia Twitter-persoonia, joihin myös presidenttiehdokkaat kuuluvat.

– Joku näkee vaivaa luodakseen tänne bottiarmeijaa. Mutta kun katsellaan, millä aikavälillä tilit on luotu, en usko niiden liittyvän mihinkään yksittäiseen tapahtumaan, Patel sanoo Ilta-Sanomat Digitodaylle.

Patelin mukaan bottien kokonaismäärää on vaikea arvioida, mutta määrä liikkuu tuhansissa, ja yksi hänen esittämänsä arvio on noin 1500. Arviointia vaikeuttaa se, että tilejä on luotu pidemmän ajan kuluessa.

Patelin botiksi epäilemiä käyttäjiä on liittynyt Haaviston seuraajiksi hiljattain noin 400. Sauli Niinistö on saanut samanlaisia uusia seuraajia 330.

Tutkija uskoo bottiarmeijaa pyörittävän tahon olevan joku muu kuin valtiollinen toimija. Kyseessä on mitä todennäköisimmin harmaalla alueella toimiva yritys, joita on verrattain helppo löytää internetistä.

– Tämä toiminta ei kestä täysin päivänvaloa. Botteja voidaan käyttää markkinointiin, mutta yhtä hyvin ulkovaltojen tilaamaan poliittiseen vaikuttamiseen, Patel sanoo.

– Niiden lopullinen käyttötarkoitus on silti spekulointia ja niiden aktivoitumiseen voi mennä vuosia.

Patelin mukaan bottiarmeija ”nukkuu” ja se voidaan aktivoida myöhemmin. Tällöin profiileista voidaan rakentaa aidon oloisia käyttäjiä, joiden uskottavuus nousee siitä, että tilit on luotu jo hyvän aikaa sitten.

– Ne ovat siemeniä, jotka voidaan kasvattaa toimiviksi tileiksi.

Sosiaalisen median kouluttaja Harto Pönkä pitää Patelin analyysiä virheellisenä. Hänen mukaansa tilejä ei voi väittää boteiksi, ennen kuin ne ovat alkaneet toimia bottien tavoin – käytännössä twiittamaan aiheista, joihin ne pyrkivät vaikuttamaan sekä uudelleentwiittailemaan muiden viestejä.

– Ei pelkkiä nimiä tai profiilikuvia katsomalla voi vetää tällaisia johtopäätöksiä. Ilman bottimaista toimintaa niitä ei voi sanoa boteiksi, Pönkä sanoo Ilta-Sanomat Digitodaylle.

Pönkä huomauttaa, että tutkittaessa suurta joukkoa Twitter-käyttäjiä botteja löytyy varmasti. Hän kuitenkin peräänkuuluttaa varovaisuutta vahvoissa väittämissä.

Twitterin suosittelemia ihmisiä seuraavia uusia käyttäjiä saattaa tulla yllättävillä tavoilla. Pöngän blogikirjoituksen mukaan joulukuussa Twitteriin tuli runsaasti uusia nuoria Growtopia-pelin takia. Jopa ala-asteikäiset nuoret päätyivät Twitteriin rajallisten englannin kielen taitojensa vuoksi luultuaan pelin Twitter-seuraamisen olevan sen kannalta tärkeää.

– Yhteenvetona: kyseessä ei ollut trolliarmeija, vaan joukko ”grow-jonneja”, Pönkä kirjoitti joukukuisesta kävijäryöpsähdyksestä.

Muokkauksia klo 13.04: Lisätty Harto Pöngän haastattelu ja korjattu tämän näkemyksiä boteista.

Tuoreimmat osastosta