Kodak julkisti KashMiner-bitcoin-louhijan, KodakCoin-virtuaalivaluutan ja KodakOne-alustan tekijänoikeuksien hallintaan - Digitoday - Ilta-Sanomat

Entinen kamerasuuruus lähti bitcoin-bisnekseen, osakekurssi pomppasi 120 % – ”Tyhmintä, mitä olen ikinä nähnyt”

Kodakin virtuaalivaluutta ja louhintalaite hämmästyttää ja epäilyttää monia.

Kodakin osasto CS-messuilla Las Vegasissa.

11.1.2018 7:00

Aikoinaan kameroilla maailmanmaineeseen ponnistanut ja digikuvauksen ja älypuhelinten esiinmarssin myötä romahtanut amerikkalaisyhtiö Kodak kokeilee nyt vaihteeksi jotain varsin erikoista.

Yhtiöltä on esillä Las Vegasin CES-messuilla KashMiner-niminen bitcoinien louhintakone. ZDNetin mukaan konetta esitteli Kodakin brändiä lisensoinut Spotlite Energy Systems. Se vastaa koneiden vuokraamisesta halukkaille.

BBC:n mukaan itse louhintakoneet sijoitetaan Kodakin pääkonttorille Rochesterissa New Yorkin osavaltiossa. Asiakkaat maksavat etukäteen Spotlitelle kahdesta vuodesta 3400 dollaria eli noin 2800 euroa ja voivat Spotliten mukaan ansaita noin 4500 dollaria kahdessa vuodessa. Lisenssituottoina päätyy saman verran palvelun myyjille.

Tarjoukseen liittyy valtavia epävarmuuksia. Harva osaa arvata, miten bitcoinin arvolle käy edes lyhyellä tähtäimellä puhumattakaan kahdesta vuodesta. Laite onkin saanut osakseen jo ankaraa kritiikkiä.

– Kodak myy bitcoin-louhijaa, jossa maksat kahdesta vuodesta ja "saat tuottoa". (*nykyisin hinnoin Kodak saa puolet kaikista tuottamistasi bitcoineista.) Tämä on tyhmintä, mitä olen ikinä nähnyt CES:issä, sanoo teknologiatoimittaja Chris Hoffman Twitterissä.

Eikä siinä kaikki

Kodak esitteli erikseen myös oman "valokuvakeskeisen" virtuaalivaluuttansa KodakCoinin ja KodakOne-alustan valokuvien tekijänoikeuksien hallintaan.

Tiedotteen mukaan KodakOne synnyttää eräänlaisen salatun tilikirjan oikeuksien hallintaan. Valokuvaajat voivat sen kautta myöntää käyttölupia niin vanhoille kuin uusille kuvilleen. KodakCoin taasen lupaa osallistuville kuvaajille keinon saada rahaa kuvien lisensoinnista ja turvallisen tavan myydä tuotantoaan.

Myös tämä hanke on otettu ristiriitaisesti vastaan. Kodakin mukaan sen ratkaisu auttaa huomaamaan kuvien väärinkäytökset aiempaa paremmin. Mutta Attack of the 50ft Blockchain -kirjan kirjoittanut David Gerard on täysin eri mieltä.

– Tiedon tallentaminen lohkoketjuun ei suojele tekijänoikeutta yhtään sen enempää kuin mitä tekijänoikeuslaki jo tekee. Huomatkaa, miten he markkinoivat sitä: He esittävät ongelman ja sanovat, että lohkoketju pystyy ratkaisemaan sen. Mutta ei ole olemassa mitään mekanismia, jolla lohkoketju pystyisi siihen, Gerard arvioi BBC:lle.

Onko kyse siitä, että digikameroissa ja älypuhelimissa kelkasta jäänyt Kodak ei halua toistaa virhettään kuumana käyvillä virtuaalirahan markkinoilla? Vielä on liian aikaista tuomita Kodakin viritelmät humpuukiksi taikka neronleimauksiksi.

Sijoittajat reagoivat julkistukseen kuitenkin positiivisesti. Julkistukset saivat aikaan lähes 120 prosentin pomppauksen Kodakin osakekurssiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?