Digitoday

Yle: Suomessa puoli miljoonaa pian pimenevää telkkaria – näin testaat, toimiiko tv:si 2 vuoden päästä

Julkaistu:

Televisio
Antenniverkon uudistukseen on runsaat kaksi vuotta aikaa. Ylen mukaan Suomessa on yhä puoli miljoonaa vastaanotinta, jotka pimenevät muutoksen jälkeen.
Maaliskuun lopussa 2020 antennitelevisioverkossa siirrytään kokonaan uuteen dvb-t2-nimiseen lähetystekniikkaan, joka mahdollistaa teräväpiirtolähetykset antenniverkossa.

Uudistuksen varjopuoli on siinä, että antenniverkon kotitalouksissa olevat vanhat televisiot eivät enää kykene uusia lähetyksiä toistamaan. Tällaisia laitteita on Suomessa vielä paljon.

Ylelle asiaa kommentoineen Viestintäviraston projektikoordinaattori Tiina Aaltosen mukaan Suomessa on 1,1 miljoonaa antennitelevisiota katsovaa kotitaloutta. Näistä noin puolessa vastaanotin ei ole dvb-t2-tekniikan mukainen.

– Marraskuisen selvityksen mukaan noin puolella kotitalouksista, jotka katsovat televisiota vain antenniverkossa, puuttuu tällainen t2-viritin, Aaltonen sanoo Ylelle.

Läheskään kaikki eivät tiedä, onko heidän vastaanottimensa uuden tekniikan mukainen. Nopeimmin vahvistuksen saa sillä, että tietää telkkarinsa olevan kaapeli-tv-verkossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mikäli taloudessa katsotaan antenniverkkoa, televisioon tai digiboksiin laitettu Antenna HD Ready -merkintä kertoo laitteen toimivuudesta vuoden 2020 jälkeenkin.

Jos et ole varma televisiosi toimivuudesta uudistuksen jälkeen, kannattaa sinun tehdä toimiiko telkkarini -testi. Testissä esitetään selkokielisiä kysymyksiä, joilla saadaan selvitettyä television ajanmukaisuus enemmän tai vähemmän tarkasti.

Uutta televisiota antennitalouteen hankkivan ostajan tulisi olla erikoisen varovainen, sillä kaupoissa voi olla vielä vanhan tekniikan mukaisia vastaanottimia myynnissä.