Hätäpuhelun voi soittaa, vaikka verkko on nurin – näin se se tapahtuu

Julkaistu:

Digivinkit
Hätäpuhelun soittaminen on nopeampaa ja yksinkertaisempaa kuin moni arvaa.
112-hätänumeroon soittaminen on tärkein mahdollinen puhelu, jota voi kuvitella. Tämä on siksi otettu huomioon jo puhelimia suunniteltaessa ja myös matkapuhelinverkoissa.

Viestintäviraston taannoinen ohje muistuttaa, ettei hätäpuhelun soittaminen edellytä puhelimen lukituksen avaamista. Tämä auttaa etenkin tilanteessa, jos joudut kutsumaan apua vieraalla puhelimella.

Jos puhelin on kiinni, käynnistä se virtanapista. Lepotilassa olevan puhelimen saa aloitusnäyttöön jotakin nappia painamalla. Sen jälkeen – ilman mitään muita toimia – näppäile 112. Puhelimen pitäisi tunnistaa, että kyse on hätäpuhelusta ja antaa yhdistää puhelun hätäkeskukseen.

Toinen vaihtoehto on painaa puhelimen ruudulla usein näkyvää "hätäpuhelu"-tekstiä, jolloin kaikki mahdolliset suojaukset ohitetaan, ja 112:een on mahdollista soittaa.

Kun verkko kaatuu

Joskus hätäpuhelu pitää tehdä hetkenä, jolloin teleoperaattorin verkko on kaatunut. Hätäpuhelun pitäisi yleensä yhä onnistua ilman verkkoakin, koska hätäpuhelut ohjautuvat häiriötilanteessa automaattisesti toisen teleoperaattorin verkkoon.

Jos hätäpuhelu ei silti onnistu, voit joko käynnistää puhelimen uudelleen tai yrittää soittaa hätäpuhelun ilman, että syötät puhelimen suojana usein olevaa pin-koodia. Silloin puhelin ei yritä hakea oman verkon yhteyttä ja toimii ilman sim-korttia, vaikka sitä ei olisi fyysisesti poistanut.

Viestintäviraston mukaan myös sim-kortin poistamista ennen hätäpuhelua voi yrittää, mutta sen ei pitäisi olla tarpeellista valtaosassa verkkojen häiriötilanteita.

Älä kuitenkaan missään nimessä testaa näitä vinkkejä vain huvin vuoksi tai edes varmistaaksesi niiden toimivuuden. Väärien hätäpuhelujen tekeminen voi estää jotakuta todellisessa hädässä olevaa saamasta apua ajoissa, ja vääristä soitoista voidaan myös rangaista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt