Tietokoneesi todennäköisesti hidastuu pian – ellet kuulu pieneen vähemmistöön

Markkinajohtaja Intelin suorittimilla varustetut tietokoneet hidastuvat lähiaikoina prosessorin haavoittuvuuden korjaavan päivityksen myötä. Harvinaisemmilla AMD:n suorittimilla varustetut pc:t eivät kärsi.

Intelin prosessorisiruja piikiekolla.

3.1.2018 11:55

Siruvalmistaja Intelin prosessoreista on löytynyt paha haavoittuvuus, jonka korjaaminen vähentää jatkossa tietokoneiden suorituskykyä. Asiasta kirjoittaa The Register.

Vika koskee kaikkia kuluneen vuosikymmenen aikana valmistettuja Intel-suorittimia.

Haavoittuvuus on luonteeltaan sen verran paha, että se on korjattava heti. Sen tarkemmasta luonteesta ei ole annettu tietoja julkisuuteen, sillä suuret käyttöjärjestelmät odottavat vielä korjauksia. Microsoftin odotetaan päivittävän muutoksen Windowsiin aivan lähiaikoina.

Sen verran tiedetään, että haavoittuvuus päästää tietokoneen sovelluksen lukemaan käyttöjärjestelmäytimen (kernel) suojattuja muistialueita.

Päivitys on tehtävä myös MacOS- ja Linux-käyttöjärjestelmiin, jotka toimivat Intel-prosessoreilla varustetuissa tietokoneissa. Linuxiin on jo olemassa korjauksia.

Korjaus on tehtävä käyttöjärjestelmätasolla, sillä sitä ei ole mahdollista toteuttaa suoraan laitteistolle kirjoitetulla mikrokoodilla. Tämä puolestaan johtaa siihen, että korjattujen järjestelmien suorituskyky laskee.

Korjauksen vaikutuksesta suorituskykyyn ei ole vielä täyttä varmuutta. Korjausta on alettu jaella jo Windowsin vapaaehtoisille testikäyttäjille. The Registerin mukaan korjauksen hidastava vaikutus tietokoneen suorituskykyyn olisi 5–30 prosenttia.

Vaikutus riippuu siitä, mitä tehtäviä prosessori suorittaa ja miten uusi suoritinmalli on kyseessä. Uudemmissa prosessorisukupolvissa käytetään tekniikoita, joilla tehohävikki voidaan kuristaa pienemmäksi kuin vanhemmissa.

Suorituskykypudotus ei koske AMD:n suorittimia, sillä se perustuu yksinomaan Intelin käyttämään teknologiaan. Ylivoimaisesti suurin osa tietokoneista on kuitenkin varustettu Intelin prosessoreilla.

Jos et ole varma, mikä suoritin tietokoneessasi on, voit tarkistaa asian Windows 10:ssä valitsemalla aloitusvalikon hiiren kakkospainikkeella (yleensä oikea) ja painamalla Järjestelmä. Windows 7:ssä tämä tapahtuu valitsemalla hiiren ykköspainikkeella aloitusvalikko > Ohjauspaneeli > Järjestelmä ja suojaus > Järjestelmä.

Jos suorittimen kohdalla lukee Intel, muutos koskee tietokonettasi. AMD-prosessorin tapauksessa näin ei ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?